Unovčili 2,1 milion dolara i nestali

Velika prevara: Vrijednost Squid Game kriptovalute pala na nulu

  • Извор: Мондо.рс
  • 02.11.2021. 18:10

Kriptovaluta koja je krajem oktobra 2021. godine sve podigla na noge ispostavila se klasičnom prevarom.

Uprkos činjenici da je postojalo nekoliko stvari koje su ukazivale na prevaru poput problema sa prodajom novčića, gramatičkih grešaka u manifestu, nepoznate ekipe iza projekta, te lažnim tvitom Ilona Maska, mnogi korisnici su se “upecali”, povučeni velikim brojkama. Ipak su bile previše dobre da bi bile istinite.

Nakon astronomskog rasta, 1. novembra je uslijedio i astronomski pad, spuštajući vrednost ove kriptovalute na nulu. I pored velikih "crvenih zastavica", Squid Game kriptovalute prevarila je i sajtove kao što su BBC, Yahoo News, Business Insider, Fortune, CNBC i mnoge druge, podižući dodatno popularnost na globalnom nivou, i kreirajući pomamu kod potencijalnih kupaca.

Ogoljena realnost kripto-prevara

Pored sajta SquidGame.cash koji je nestao, zajedno sa nalozima na društvenim mrežama, nestao je i novac na nalozima korisnika koji su kupili SQUID tokene. Slična stvar se desila prošle godine kada se usred popularnosti serije The Mandalorian pojavila kriptovaluta Mando, koja se pokazala kao prevara nekoliko dana kasnije.

Sa druge strane, sam Shiba Inu token se pojavio kao meme novčić, a jedan od investitora koji je prije samo godinu kupio ove tokene za 3.400 dolara danas je milijarder, i to ne u dinarima, već u dolarima. U čemu je onda stvar, i kako prepoznati prevare?

Kripto prevaranti

Ukoliko mislite da svi koji su se pomamili velikim brojkama i koji su uložili u SQUID token to neće uraditi ponovo, kada se pojavi nova kriptovaluta - griješite. Prevaranti obožavaju kriptovalute, jer je u kripto-svijetu, u kojem se dnevno pojavi 100 novih virtuelnih valuta mnogo teško razlikovati prevarante od poštenih razvojnih timova.

Tradicionalne valute i digitalne valute

Osnova kreiranja nove kriptovalute je prevara. Ako uzmete tradicionalne valute, kojima su upravljale vlade zemalja kroz istoriju, primijetićete jednu veliku razliku. Svi koji su članovi jednog društva koje ima svoju valutu moraju da se slože da ta valuta ima određenu vrijednost. Kriptovalute, s druge strane nastaju ni iz čega, i očekuje se da na tržištu dobiju vrijednost prema zakonu ponude i potražnje, a uglavnom na osnovu popularnosti, često trenutne, poput pop hitova (naravno, Rik Estli se ne računa).

Da li to znači da ne možete da zaradite na kriptovalutama? Naravno da možete, ali to ne znači da je ovakvo stanje održivo. Kriptovalute svoju vrednost zasnivaju na povjerenju, i onog trenutka kada poverenje nestane - nestaće i kriptovalute. Da li to treba da vas spriječi da uložite novac u Shiba Inu, Dogecoin, Ethereum ili Bitcoin? To je već pitanje koje svako ko sjedne za pokerski sto treba sebi da postavi.

Bitni znaci

Ako ste već rešili da uskočite na kripto voz, pametno bi bilo da obratite pažnju na nekoliko stvari. I ne, cijena nije najbitnija. Prije nego što se odlučite da kupite neku manje poznatu ili sumnjivu kriptovalutu provjerite da li možete da prodate novčić nakon što ga kupite. Ako možete, kao što ljudi koji su kupili SQUID nisu mogli, nije bitno da li je cijena skočila 10% ili 1.000.000.000%, bitno je da možete da zamijenite svoje novčiće kad vam se za to ukaže prilika, ili “osjetite” povoljan trenutak.

Mjenjačnice

Velike mjenjačnice kao što su CEX, Binance, Coinbase, OKEx imaju sistem provjere prije nego što na njima možete da kupite ili prodate neku kriptovalutu. Taj sistem je jako kompleksan, i služi baš da bi se sprečile malverzacije i prevare sa kripto-novčićima, a održao integritet mjenjačnica. Ukoliko je neki novčić izlistan na nekoj od ovih mjenjačnica, a ne morate da mijenjate jednu kriptovalutu za drugu, pa da prebacujete na eksterni novčanik, pa da taj novčanik povezujete sa nekom trećom mjenjačnicom - onda ste na sigurnom.

Iskustva korisnika

Nije na odmet i provjeriti mišljenja korisnika online. Primjera radi, CoinMarketCap je nekoliko dana pre velikog skoka SQUID kriptovalute izdao obavještenje koje je stajalo odmah iznad grafikona o kretanju SQUID cijene, da je veliki broj korisnika prijavljivao da ne može da zamijeni svoje tokene za novac, i da treba pažljivo da razmislite, da li da investirate u ovu kriptovalutu.

Oko cijene i kretanja vrijednosti kriptovaluta možemo da vam pričamo mjesecima, ali kao što pretpostavljate, da mi znamo kako će da se kreću cijene kriptovaluta, vjerovatno bismo sada pijuckali margarite na nekom tropskom ostrvu...

Blokčejn i kriptovalute nisu ista stvar

Ne zaboravite jednu bitnu stvar. Blokčejn je budućnost, i tu nema sumnje. Principi na kojima počiva ova tehnologija omogućavaju mnogo više od kriptovaluta, one su samo najpopularnija primena blokčejn tehnologije, a biće ih sve više. Za razliku od blokčejn tehnologije, uređanog sistema, koji ima početak, sredinu i kraj, kriptovalute vrijede samo onoliko koliko neko drugi želi da ih plati. Ako neko sa druge strane kaže da ne možete da prodate ono što ste kupili - žao nam je, ali upecali ste se, i platili margaritu timu prevaranata.

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.