Министар финансија Републике Српске

Видовић: Домаћи произвођачи остварују добре резултате

  • Извор: СРНА
  • 31.10.2023. 14:27

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић оцијенила је да су привредници у Српској способни и да остварују добре резултате у нестабилним тржишним околностима, а улога Владе је да им омогући одговарајући привредни амбијент у чему и успијева.

На другом панелу "Изазови и потребе финансирања извоза" на инвестиционој конференцији у Теслићу, Видовићева је указала на тешку ситуацију на унутрашњем и спољном тржишту за мале субјекте који немају одговарајући А кредитни рејтинг.

"Камате су веома високе и питање ко га од привредника може обезбиједити и бити конкурентан", истакла је Видовићева и додала да од домаћих банака очекује да више улажу у привреду.

Према њеним ријечима, овом министарству су за реализацију капиталних пројеката у ранијем периоду била најповољнија средства западних међународних кредитора, али то више није случај, док су на Истоку уочена много повољнија тржишта капитала са толерантнијим условима и у том правцу би требало и ићи.

"Морамо радити на промоцији Републике Српске"

Видовићева је истакла да је буџет Српске стабилан, као и да је остварен раст добити, те је задовољна постигнутим у околностима тихих међународних финансијских санкција према Републици Српској.

Она је указала на значај подстицаја домаће производње да би се смањио увоз и радило на промоцији да страни улагачи пребаце своје производне погоне у Српску.

Директор Агенције за банкарство Републике Српске Срђан Шупут каже да је банкарски сектор стабилан, ликвидан, прекапиталан и профитабилан и да се ради о добрим показатељима с обзиром на то да је уназад 16 година овај простор пратила криза и да је Српска била усамљена у њеном рјешавању.

"Највећи број банака сву добит улаже у капитал, реинвестирају се средства", изјавио је Шупут и додао да би показатељи били далеко бољи да постоји већа подршка међународних финансијских институција.

Тартаља: Све што Шмит ради - илегално; Ускоро покретање поступка

Тартаља: Све што Шмит ради - илегално; Ускоро покретање поступка

Он је додао да се успјешно одговорило на проблем са каматним стопама и да се терет са клијената д‌јелимично пребацио на банке, упркос притисцима Међународног монетарног фонда да се иде на повећање каматне стопе ради стабилизације растуће инфлације.

Предсједник Управе Нове Банке Синиша Аџић каже да је тржиште Републике Српске ликвидно и да се 7,3 милијарди КМ налази у банкама, са великим учешћем штедње.

Он је указао на потребу аутоматизације процеса доношења одлука важног сегмента у програму неопходне дигитализације, у супротном домаће банкарско тржиште неће бити конкурентно, а тиме ни њихови клијенти.

Директор Агенције за осигурање и финансирање извоза Србије Дејан Вукотић рекао је да су усљед ситуације на тржишту успорени ланци снадбијевања, а високе каматне стопе смањују профит извозницима, усљед чега се домаћи извозници суочавају са проблемом да се њихови партнери окрећу сами себи.

Шекара: Српска тробојка у српском граду - природна и примјерена појава

Шекара: Српска тробојка у српском граду - природна и примјерена појава

Вукотић је навео да треба радити на подстицају извоза, а супституцију увоза, што захтијева модернизацију домаћег финансијског тржишта и партнерским односом у том процесу.

Другим панелом "Изазови и потребе финансирања извоза" завршен је за данас предвиђени програм активности у оквиру Треће инвестиционе конференције која се одржава у Теслићу.

За сутра су предвиђена два панела "Локалне заједнице - право мјесто за улагање" и "Компаративне предности домаћег извоза". 


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?