Ne očekuju se nova poskupljenja

Vidović: Inflacija pada

  • Извор: АТВ
  • 04.03.2023. 19:40

Ne očekujemo nova poskupljenja s obzirom na to da inflacija pada, tvrdi ministar finansija Srpske. Cijena goriva je, kaže Zora Vidović, dosta pala. Na redu je smanjenje cijena i drugih proizvoda.

“Za sad inflacija kod nas lagano pada, od septembra mjeseca ona pada. ali još uvijek je to visoka inflacija, to je 13 i nešto odsto. Procjena je svih međunarodnih institucija da bi inflacija mogla da lagano pada u ovoj godini u odnosu na rast prošle godine. Još uvijek je to visok procenat, ali određeni stručnjaci koji mislie da će inflacija čak daleko više rasti nego u prošloj godini, to zavisi od geopolitičke situacije u svijetu”, istakla je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Uprkos ekonomskoj i energetskoj krizi u Evropi i svijetu, Republika Srpska ima dobre ekonomske pokazatelje. 

Bruto domaći proizvod u 2022. godini bio je 14 milijardi 240 miliona KM. Smanjen je  javni dug Republike Srpske sa 37% na 34% BDP-a. Rasle su i plate. 

“Republika Srpska je po prvi put u prošloj godini ima veću prosječnu platu za čak 50  maraka nego u Federaciji. Otkad postoji Republika Srpska, najveći broj zaposlenih imamo baš sada. Nemamo nekih socijalnih izazova i Republika Srpska je stabilna, institucionalno i finansijski. Na ovom nivou sada, naša prosječna plata je 1.200 KM, 1.212 KM što je preko 600 evra”, izjavio je  Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Kako bi amortizovala negativan uticaj inflacije, Vlada Republike Srpske je prošle  godine izdvojila 650 miliona KM.  

Početkom ove povećane su plate za pet odsto budžetskim korisnicima, penzije za 13,5 odsto, te za isti taj procenat borački dodaci, invalidnine i sva druga socijalna davanja.  

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.