Министар финансија

Видовић: Нови систем фискализације за додатна буџетска средства

  • Извор: СРНА
  • 12.12.2023. 22:27

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је буџет Републике Српске у добром стању и изразила увјерење да ће стављањем у функцију новог система фискализације у наредној години бити обезбијеђена додатна буџетска средства, повећањем директних и индиректних прихода.

Образлажући у Народној скупштини Приједлог буџета Републике Српске за 2024. годину, Видовићева је потврдила да укупни оквир предложеног буџета, који се разматра по хитном поступку, износи 5,735 милијарди КМ, што је за 212 милиона КМ или четири одсто више од оквира ребаланса буџета за 2023. годину.

Она је рекла да порески приходи на том плану износе 4,2 милијарде КМ и већи су за 10 одсто од овогодишњег ребаланса, док су непорески приходи већи за 16 одсто од ребаланса.

Када је ријеч о буџетским издвајањима, Видовићева је рекла да је за пензије планирано 1,785 милијарди КМ, што је за 11 одсто више од ребаланса за 2023. годину.

Она је навела да ће износ средстава која се издвајају за борачка давања бити већи за 38 одсто у односу на ребаланс, што је укупно 467,5 милиона КМ.


Бајден потписао: Још 200 милиона долара од Америке за Украјину

Бајден потписао: Још 200 милиона долара од Америке за Украјину

Видовићева је рекла да се Српска у сложеним глобалним условима трудила и труди да заједно са својим партнерима из свих области друштва ублажи негативне економске ефекте и високу инфлацију, помажући становништву, радницима и привреди.

"У том смислу није дошло до гашења фирми и веће незапослености. Напротив, имамо више регистрованих фирми и највише запослених откад постоји Српска. Њих је закључно са крајем септембра ове године 290.745", нагласила је Видовићева.

Она је рекла да је покривеност увоза извозом и даље на високом нивоу или 74,7 одсто, те да на том плану треба активно радити на стабилности домаће индустријске производње због мање тражње у западној Европи и на међународним тржиштима.

"Просјечна плата у периоду јануар-октобар ове године износи 1.269 КМ, што је више за 12,3 одсто номинално и њен реални раст јесте 4,1 одсто. Инфлација је у октобру ове године износила 3,8 одсто, а просјек у периоду јануар-октобар био је 7,9 одсто", рекла је Видовићева и додала да се укупни и јавни дуг Српске крећу у законским оквирима.

Према њеним ријечима, приједлогом буџета за наредну годину планирана су средства од 22,1 милиона КМ за усклађивање платних коефицијената запослених са високом стручном спремом у области образовања и културе, а који имају платни коефицијент нижи од платног коефицијента пете платне групе дефинисаног Законом о платама запослених у органима управе.


Додик: Кошарка је обиљежје српског народа

Додик: Кошарка је обиљежје српског народа

"То усклађивање је дефинисано Споразумом о динамици усклађивања платних коефицијената запослених са високом стручном спремом у области образовања и културе Српске, потписаног између Министарства просвјете и културе, Министарства за научно технолошки развој и високо образовање и Синдиката образовања, науке и културе Српске", рекла је она.

Видовићева је навела да су у складу са Законом о платама и накнадама судија и јавних тужилаца у Српској приједлогом буџета планирана средства за повећање плата судија и тужилаца у износу од 4,1 милиона КМ.

У образложењу приједлога буџета се наводи да дознаке на име социјалне заштите личне, породичне и цивилне инвалиднине, социјалну заштиту, борачки додатак, за рјешавање проблема избјеглица и расељених лица, стипендије и за превоз ученика које се исплаћују из буџета износе 512,5 милиона КМ, што представља увећање од 136,3 милиона КМ, односно 36 одсто у односу на средства планирана ребалансом.

Увећање ове групе расхода јесте резултат увећања дознака за мјесечни борачки додатак, у износу од 126,6 милиона КМ с обзиром да је од јануара 2024. године планирано да се тај додатак обрачунава по основици од три КМ по мјесецу проведеном у зони борбених дејстава.

"Увећане су и дознаке за породичне, личне и цивилне инвалиднине, у укупном износу од 15,4 милиона КМ", наводи се у образложењу приједлога буџета.


Похвалила се на Фејсбуку да је добила на лутрији – и остала без новца

Похвалила се на Фејсбуку да је добила на лутрији – и остала без новца

Приједлогом буџета, издвајања за Фонд здравственог осигурања биће 246 милиона КМ, док ће за Фонд дјечије заштите бити 40 милиона КМ.

Када је ријеч о подршци привреди, за увођење нових технологија планирано је 14,6 милиона КМ, за повећање плата радника 15,6 милиона, а за враћање пореза и доприноса за ново запошљавање радника пет милиона КМ.

Јавне инвестиције наредне године планиране су у износу од 62,4 милиона КМ, а средства намијењена за програм социјалног збрињавања радника у износу од шест милиона КМ.

Приједлогом буџета Републике Српске за 2024. планиран је буџетски дефицит у износу од 200,7 милиона КМ, што у односу на износ буџетског дефицита од 255,4 милиона КМ, дефинисаног ребалансом буџета Српске за 2023. годину, представља умањење за 54,6 милиона КМ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм