Po hitnom postupku u Narodnu skupštinu

Vidović: Prijedog predviđa budžet od 4 milijarde i 24 miliona maraka

  • Извор: АТВ
  • 06.12.2021. 17:59

Vlada Republike Srpske razmatrala je danas na posebnoj sjednici po hitnom postupku prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2022-2024. godina, Prijedlog budžeta Srpske za narednu godinu, te Prijedlog zakona o izvršenju tog budžeta.

"Prijedlog će ići po hitnom postupku u Narodnu skupštnu, a predviđa budžet od 4 milijarde i 24 miliona maraka, rekla je Zora Vidović, ministar finansija u Vladi Repbublike Srpske.

Ona je istakla da su izdvojena 62 miliona više za plate, 61 milion za penzije, oko 14 miliona maraka više za borce i 150 miliona za investicije.

Ministar finasija u Vladi Srpske kaže da je previđeno i 80 miliona maraka više za potrebe zdravstva, a 54 miliona idu za povećanje plata svih radnika.

Prema njenim riječima, Vlada se potrudila da u znatnoj mjeri rastereri privredu.

Kako je naglasila, kada je riječ o rasterećenju, ukupna stopa za doprinose smanjena je na 31 odsto, a porez na dohodak na osam odsto.

Istakla je da će svaki radnik znati kolika mu je bruto plata, te da od svake bruto plate 1.000 maraka neće biti oporezovano.

Navela je da je ukinuta i komunalna taksa, što znači da je privrednici neće plaćati za isticanje firme, po osnovu čega će im ostati 17 miliona KM.