Министар финансија

Видовић са представницима ММФ-а: Финансијска ситуација стабилна и поред притисака

  • Извор: АТВ
  • 09.11.2023. 14:42

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас у Бањалуци током састанка са мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ) у БиХ, коју је предводила шефица мисије Алина Ијанцу, да је финансијска и фискална ситуација у Републици Српској стабилна и поред политичких и финансијских притисака.

Видовићева је упознала мисију ММФ-а са економским кретањима Републике Српске и основним разлозима за усвајање Ребаланса буџета којима је Буџет Републике Српске увећан за 140 милиона КМ. Она је навела да су Ребалансом обухваћена додатна средства за пензионере, борачке категорије и здравство. Разговарано је и о мјерама Владе Републике Српске за сузбијање посљедица инфлације, као и о плановима и смјерницама за наредну буџетску годину.

Представници Међународног монетарног фонда су се, у оквиру редовних консултација које ова финансијска институција обавља са сваком земљом корисницом њихове финансијске подршке, посебно интересовали за начине финансирања у наредној години и мјерама и активностима на подршци грађанима и пословној заједници на којима ће бити фокус у предстојећем периоду.

Коментаришући стање дуга, министарка је истакла да је охрабрујуће да је јавни дуг Републике Српске 34% БДП-а оствареног у Републици Српској, што је далеко од законске горње границе, те најавила да руководство Републике Српске на средњорочном плану интензивно ради на додатном унапређењу фискалне позиције Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!