Ministar finansija

Vidović: Vlada Srpske preuzima Sberbanku i ulaže 15 miliona KM

  • 28.02.2022. 15:37

Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske, rekla je da je Agencija za bankarstvo promtno reagovala i pokušala da riješi problem Sber banke nakon što su joj uvedene sankcije Evropske centralne banke, EU i SAD-a.

"Problem je uvezen, nije rezultat rada u Republici Srpskoj. Želimo da naš finansijski sistem bude stabilan", rekla je Vidović.

Istakla je da je Agencija za bankarstvo pruzela sve banke, te da je Vlada stala iza Sberbanke s ciljem da tu banku odrzi.

Prema njezinom riječima Vlada će uložiti 15 miliona KM i preuzeti banku.

Vidovićeva kaže da na toj banci više neće biti sankcija.

Rekla je da nema potreba da građani podižu svoje depozite i da će nova banka raditi po svim zakonima i biće stabilna banka.

Srđan Šuput, v.d. zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske, rekao je da su od petka u stalnom zasjedanju od kada su uvedne sankcije Sberbanci. 

"Molimo klijente banke da nema potrebe za panikom. Ono što je najvažnije da sačuvamo stabilnost bankarskog sektora i stabilnost u Republici Srpskoj", rekao je Šuput. 

Šta zakon omoguća građani će sutra dobiti informacije od Agencije za bankarstvo Republike Srpske, dodao je Šuput.

Direktor Sberbanke u Banjaluci Aleksandar Kesić rekao je da ova banka u Republici Srpskoj postoji više od 20 godina i nikada nije imala problema.

"Imamo trenutno dva problema jedan jeste vlasničke akcije Sberbanke, a drugi problem je uopštena panika građana, koju mi svakako razumijemo. Građani trebaju da znaju da mi nemamo nikakvih problema kada je u pitanju isplata, svaka marka građana biće isplaćena i zaštićena", istakao je Kesić.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.