Usvojen Zakon o tržištu vina

Vinari složni - izvoz i zaštita domaće proizvodnje najvažniji

  • Извор: АТВ
  • 29.08.2023. 19:23

Usvojeni Zakon o tržištu vina u BiH konačno bi mogao da uredi poprilično neuređeno tržište. Za predsjednika vinara i vinogradara najznačajnija stvar je izvoz. Radovan Vukoje za ATV kaže, da ovaj zakon nije usvojen od novembra sljedeće godine BiH vina se ne bi mogla izvoziti u Evropsku Unuju.

"To bi bilo jako pogubno za veliki broj proizvođača u Hercegovini koji uspješno svoja vina prodaju širom EU. Takođe ovaj Zakon će omogućiti i sređivanje vinarskog i vinogradarskog registra", rekao je Radovan Vukoje, predsjednik vinara i vinogradara BiH.

Sada niko nema podatke koliko je vinograda u BiH i koliko se tačno vina proizvodi, što dokazuje da je ovaj Zakon bio prijeko potreban. Potreban je i da se sredi uvoz stranog i pretežno nekvalitetnog vina ali i grožđa u BIH. To će posebno značiti manjim vinarijama.

"Neka se uvozi vino, ne može se zabraniti uvoz vina, ali najgore je što neke vinarije uvoze vino pa ih prepakivaju pa kažu da je domaće vino, to je najveći problem. Opet bi rekao ko je registrovani vinar po meni bi trebao da ima svoje vinograde", rekao je Ranko Petijević, vinar iz Trebinja.

"Zaštitom domaćeg proizvođača ojačalo bi domaće vinogorje i sve količine grožđa bile bi dovoljne i samim tim mi bi bili konkurentniji u odnosu na uvozna grožđa što bi svakako dalo vjetar u leđa i vinarima", rekao je Igor Dabić, vinar iz Trebinja.

Važno je da se označi geografsko porijeklo, jasni su vinari. Sve ovo govori je još odavno bilo vrijema za ovakav Zakon.

"Zakon je prije bio iz bivše Jugoslavije. Ne možemo gledati u prošlost moramo u budućnost i ovo će nam omogućiti da gledamo u budućnost i da plasiramo što bolje vina koja su vrhunske kvalitete", rekao je Radovan Vukoje.

Svi propisi koji se primjenjuju u EU primjenjivaće se i u BIH pa se proizvođači nadaju da će za uzvrat lakše dolaziti do subvencija.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина