ATV

Banjaluka

Višković održao niz sastanaka sa svjetskim privrednicima

  • Izvor: ATV
  • 19.09.2023. 15:52

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, danas je, na marginama prvog Invest foruma u Banjaluci, razgovarao sa više inostranih privrednih delegacija o mogućnostima ulaganja u Republiku Srpsku.

Višković je podržao namjeru respektabilne njemačke kompanije Mubea (Mubea) da svoje poslovne aktivnosti proširi na Prnjavor, gdje namjeravaju otvoriti fabriku za proizvodnju automobilskih dijelova sa više od 1.000 zaposlenih.

U razgovoru sa Geraldom Šramelom, direktorom ove kompanije, Višković je dao nedvosmislenu podršku planovima njemačke kompanije za otpočinjanje poslovnih aktivnosti u Srpskoj, ističući da će Vlada dati konkretnu i vidljivu podršku ovoj grinfild investiciji.

Privrednici iz Kine predstavili su premijeru Viškoviću kompanije iz raznih privrednih grana od trgovine, poljoprivrede, finansija, prerađivačke industrije i IT sektora.

Ovom prilikom su izrazili želju za saradnjom u oblasti drvoprerade, prerade morskih plodava u Republici Srpskoj i njihovog plasiranja na tržište ЕU, kao i interes za osnivanjem kineske banke na teritoriji Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa za informisanje Vlade Republike Srpske.

Predsjednik Vlade sastao se i sa direktorom u investicionom timu kompanije Alkazar Еnerdži (Alcazar Energy) iz UAE, Pjotrom Vološčenkom, a glavna tema razgovora bila je zainteresovanost kompanije Alkazar Еnerdži za ulaganje u Republiku Srpsku, u oblasti obnovljivih izvora energije.

Tokom sastanka, sagovornici su razmijenili informacije o poslovnim idejama i namjerama kompanije Alkazar Еnerdži na tržištu Republike Srpske.

Premijer je razgovarao i sa regionalnim menadžerom za Еvropu organizacije AIM Global fondacijom (AIM Global foundation) iz Ujedinjenih Arapskih Еmirata Kingom Kržimovskom. Ona je istakla da je ova međunarodna organizacija u potpunosti posvećena osnaživanju svjetske privrede, jačanju efikasnih strategija, promociji i omogućavanju prilika za ekonomsku produktivnost i ekspanziju. 

Predsjedniku Vlade Republike Srpske predstavljen je Godišnji investicioni kongres AIM Kongres, koji organizuje ova međunarodna fondacija. Ovaj kongres okuplja investitore, kompanije i vladine institucije iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o mogućnostima i trendovima ulaganja. Fondacija djeluje kao investiciona platforma koja se bavi povezivanjem zainteresovanih  investitora i relevantnih državnih institucija.

Višković se sastao danas sa predstavnicima austrijske kompanije Infiniti medija (Infinity media), jednim od učesnika današnje investicione konferencije u Banjaluci.

Tokom sastanka sa direktorom ove kompanije Peterom Štarkom, Višković je predstavio investicione prednosti Republike Srpske, ističući povoljan geografski položaj, infrastrukturnu povezanost te stimulativnu poresku politiku i poslovno okruženje.

Predstavnici turske grupacije „Doguš“ („Dogus“) izrazili su danas spremnost da svoje poslovne aktivnosti prošire i na Republiku Srpsku.

Tokom sastanka sa premijerom  Srpske, direktor poslovnog razvoja „Doguša“ Ali Baru Alsirt, koji je učestvovao na današnjoj investicionoj konferenciji u Banjaluci, prenio je interes ove kompanije za širenje poslovanja i na Republiku Srpske.

Višković je pozdravio njihovu namjeru, te podvukao da Republika Srpska nudi atraktivno poslovno okruženje, kvalitetnu radnu snagu i stimulativnu poresku politiku, kažu u Vladi Srpske.

Pratite nas i putem Vibera