Бањалука

Вишковић одржао низ састанака са свјетским привредницима

  • Извор: АТВ
  • 19.09.2023. 15:52

Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске, данас је, на маргинама првог Инвест форума у Бањалуци, разговарао са више иностраних привредних делегација о могућностима улагања у Републику Српску.

Вишковић је подржао намјеру респектабилне њемачке компаније Мубеа (Mubeа) да своје пословне активности прошири на Прњавор, гдје намјеравају отворити фабрику за производњу аутомобилских дијелова са више од 1.000 запослених.

У разговору са Гералдом Шрамелом, директором ове компаније, Вишковић је дао недвосмислену подршку плановима њемачке компаније за отпочињање пословних активности у Српској, истичући да ће Влада дати конкретну и видљиву подршку овој гринфилд инвестицији.

Привредници из Кине представили су премијеру Вишковићу компаније из разних привредних грана од трговине, пољопривреде, финансија, прерађивачке индустрије и ИТ сектора.

Овом приликом су изразили жељу за сарадњом у области дрвопрераде, прераде морских плодава у Републици Српској и њиховог пласирања на тржиште ЕУ, као и интерес за оснивањем кинеске банке на територији Републике Српске, саопштено је из Бироа за информисање Владе Републике Српске.

Предсједник Владе састао се и са директором у инвестиционом тиму компаније Алказар Енерџи (Alcazar Energy) из UAE, Пјотром Волошченком, а главна тема разговора била је заинтересованост компаније Алказар Енерџи за улагање у Републику Српску, у области обновљивих извора енергије.

Током састанка, саговорници су размијенили информације о пословним идејама и намјерама компаније Алказар Енерџи на тржишту Републике Српске.

Премијер је разговарао и са регионалним менаџером за Европу организације АИМ Глобал фондацијом (AIM Global foundation) из Уједињених Арапских Емирата Кингом Кржимовском. Она је истакла да је ова међународна организација у потпуности посвећена оснаживању свјетске привреде, јачању ефикасних стратегија, промоцији и омогућавању прилика за економску продуктивност и експанзију. 

Предсједнику Владе Републике Српске представљен је Годишњи инвестициони конгрес АИМ Конгрес, који организује ова међународна фондација. Овај конгрес окупља инвеститоре, компаније и владине институције из цијелог свијета како би разговарали о могућностима и трендовима улагања. Фондација дјелује као инвестициона платформа која се бави повезивањем заинтересованих  инвеститора и релевантних државних институција.

Вишковић се састао данас са представницима аустријске компаније Инфинити медија (Infinity media), једним од учесника данашње инвестиционе конференције у Бањалуци.

Током састанка са директором ове компаније Петером Штарком, Вишковић је представио инвестиционе предности Републике Српске, истичући повољан географски положај, инфраструктурну повезаност те стимулативну пореску политику и пословно окружење.

Представници турске групације „Догуш“ („Dogus“) изразили су данас спремност да своје пословне активности прошире и на Републику Српску.

Током састанка са премијером  Српске, директор пословног развоја „Догуша“ Али Бару Алсирт, који је учествовао на данашњој инвестиционој конференцији у Бањалуци, пренио је интерес ове компаније за ширење пословања и на Републику Српске.

Вишковић је поздравио њихову намјеру, те подвукао да Република Српска нуди атрактивно пословно окружење, квалитетну радну снагу и стимулативну пореску политику, кажу у Влади Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.