Предсједник Владе Републике

Вишковић потписао меморандум за изградњу соларне електране у Бијељини

  • Извор: СРНА
  • 01.03.2024. 11:35

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић потписао је данас у Бањалуци меморандум са "Маско групацијом" (MASCO group) из Саудијске Арабије за пројекат соларне електране од 60 мегавата у Бијељини на земљишту која је власништво МУП-а Републике Српске.

"Ово је једна од почетних корака сарадње Српске и ове групације. Да кренемо у значајно веће пројекте везано за путну инфраструктуру и неке пројекте као што је кориштење водоника као погонског средства за рад тешке механизације", рекао је Вишковић.

Потписивању меморандума присуствовао је и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић. 

Вишковић је навео да "Маско групација" у Саудијској Арабији већ реализује велико постројење за издвајање водоника из нафте и воде.

Вишковић: Обезбијеђени предуслови за извођење радова на путу Фоча - Шћепан Поље

Вишковић: Обезбијеђени предуслови за извођење радова на путу Фоча - Шћепан Поље

"Разговарали смо са нашим пријатељима и понудили се да Република Српска у неком будућем периоду буде дестинација за снабдијевање европског тржишта са водоником из Саудијске Арабије", рекао је Вишковић.

Он је навео да је битно пратити развој нових технологија, те истакао да је водоник гориво будућности.

"Био бих пресрећан да Република Српска ухвати корак са једном овако напредном компанијом и технологијом", навео је Вишковић.

Премијер Српске рекао је да је са представницима "Маско групације" разговарао и о пројектима који се односе на коридор "Пет це" и обилазницу око Бањалуке, те о теми реконструкције ниско-напонске мреже у Републици Српској у вези са дистрибутивним предузећима.

"Компанија `Маско` путем својих фондова, путем Ексим банке Саудијске Арабије, може да у овом моменту понуди најповољнија финансијска средства у односу на било коју финансијску институцију у Европи и свијету. Они су у добрим односима и са Саудијским развојним фондом. Знате да је Влада Републике Српске успоставила сарадњу са тим фондом", рекао је Вишковић.

Потписан Меморандум о изградњи дијела пута Фоча - Шћепан Поље

Потписан Меморандум о изградњи дијела пута Фоча - Шћепан Поље

Он је истакао да је "Маско групација" изабрала Републику Српску као дестинацију за улагање због повољног пословног амбијента Републике.

"Направили смо такав амбијент који се далеко препознаје. Људи препознају да је овде стимулативна пореска политика", рекао је Вишковић.

Он је истакао да ће Влада Српске максимално скратити процедуре како би се што прије дошло до грађевинске дозволе за електрану, а како би пројекат што прије био на мрежи.

Овлаштени представник "Маско групације" Раде Ђорђевић рекао је да очекује да би електрана могла бити изграђена и на мрежи за око три године.

"Вриједност, за снагу од 60 мегавата, рачунамо да ће бити око 70 милиона евра", прецизирао је Ђорђевић.

Он је истакао да је Република Српска апсолутно отворена за страна улагања, те додао да је пореска политика, али и комплетна законска регулатива изузетно повољна за инвеститоре.

Влада Српске утврдила максималну цијену бијелог хљеба

Влада Српске утврдила максималну цијену бијелог хљеба

"На другим мјестима је законска регулатива далеко компликованија. Ако хоћете да направите соларну електрану у Њемачкој треба вам сигурно пет година да прођете процедуру процјене утицаја на животну средину", рекао је Ђорђевић.

Он је додао да његова компанија планира да прошири пројекат како би у будућности електрана подржавала и складиштење електричне енергије.

"Моћи ћемо да учествујемо у балансирању енергетског система Републике Српске што је значајан допринос стабилности. У техничком смислу то апсолутно унапређује енергетски систем Српске", поручио је Ђорђевић.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм