Višković: Srpsku prepoznati kao energetskog lidera

  • Извор: СРНА
  • 28.12.2021. 13:51

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Foči, gdje je ozvaničen početak radova na izgradnji energetskog sistema Hidroelektrane Bistrica, da se ide ka toma da Srpska u narednom periodu bude prepoznata kao energetski lider na ovim prostorima.

"Mi taj status želimo, želimo da idemo još brže u taj razvoj i vidimo tu šansu Republike Srpske, upravo u čistoj, zelenoj, ekološkoj energiji. Time ćemo napraviti benefite za sve građane Republike Srpske u finansijskom dijelu, ali i da značajno damo doprinos očuvanju životne sredine", rekao je Višković.

On je predložio menadžmentu Hidroelekrane Bistrica da u budućnosti objekte Bistrica B1, B2a i B3 nazove po velikanima Nikoli Tesli, Mihajlu Pupinu i Milutinu Milankoviću.

"To će da bude naša poruka da mi cijenimo i naše ljude koji su prije nas radili isto tako velike poslove za Srbe gdje god živjeli", istakao je Višković.

On je naveo da je njegov odlazak u Kinu danas ovdje valorizovan i to ne samo u smislu da se gradi već da Srpska za partnera ima jednu tako moću kompaniju kao što je AVIK, navodeći kako je za ove ovdje uslove i prostore skoro nepojmljivo da neko ima pola miliona radnika, milijarde prometa.

Višković je u obraćanju podsjetio da Republika Srpske slijedi sve direktive EU, sve ono što od nje traži energetska zajednica, da danas ima 60 odsto proizvodnju iz termoelektrana, pa mora ubrzano da taj procenat mijenja u korist zelene energije obnovljivih izvora.

"Mi smo to u Vladi više nego ozbiljno shvatili", istakao je premijer i podsjetio na decenijski projekat Buk Bijela za koji je rekao da ide svojom dinamikom i neće se odstupiti od realizacije tog projekta.

Napomenuo da su nedavno kod notara ovjerili potpise najvećih zvaničnika Republike Srpske da već poslije Nove godine budu potpisani ugovori sa kineskom bankom i kineskim izvođačem sa izgradnju Hidroelektrane na Dabru.

"To je decenijski projekat Hercegovine i ovog dijela Republike Srpske", rekao je Višković i podsjetio da su već potpisani ugovori, donesene odluke i izabrani strateški partneri za gradnju elektrana koje se odnose na sunčano i vjetroenergiju i sve ono što će, kako je istakao, Srpsku prepoznati u narednom periodu kao energetskog lidera na ovim prostorima.

Prema njegovim riječima, Republike Srpska i pored svih pritisaka kojima je svaki dan izložena, ima svoj put i bira svoje partnere.

On je zahvalio Kini, navodeći kako je kompanija AVIK sto odsto vlasništvo države i da ne bi mogla doći ovdje i raditi da iza toga ne stoji podrška Kine.

"Ponosan sam na tu činjenicu. Ponosan sam na činjenicu što smo ovdje mogli da čujemo i himnu Republike Srpske i himnu Kine pored ovih zastava koje nikome nisu prijetnja već su zastave razvoja, prosperiteta svih koji žele dobro BiH", naglasio je Višković.

Ni Kina ni Srpska, istakao je, nisu remetilački faktor, smetnja u razvoju bilo kome na prostorima BiH i samog regiona.

"Mi želimo dalje da se razvijamo i imamo pravo izabrati partnere na tom našem putu razvoja", rekao je Višković.

On je napomenio da kompanijom AVIK ima još dogovorenih projekata, mimo Bistrice, a odnose se na Ugljevik i samu opštinu Foča, te da se u narednim danima i mjesecima ide ka toj realizaciji.

U Foči je danas u prisustvu predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, više ministara i predstavnika Ambasade Kine u BiH, ozvaničen početak radova na izgradnji energetskog sistema Hidroelektrane Bistrica, koji će se sastojati od tri stepenasto raspoređene elektrane B1, B2a i B3.

Hidroelektane se grade u donjem toku rijeke Bistrice, uz magistralni put Foča-Sarajevo, a svaka će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i mašinske zgrade.

Ukupna instalisana snaga ovog sistema je 39 megavata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat časa električne energije.

Cijena izvedbenog ugovora je 103 miliona evra, a investitori su preduzeće Hidroelektrane Bistrica i preduzeće Hidroelektrane na Drini, koje je većinski vlasnik.

Novčanu podršku pružiće i "Elektroprivreda Republike Srpske".

Izvođač radova je Kineska nacionalna aerotehnološka korporacija za međunarodni inženjering - AVIK.