Data saglasnost

Vlada Srpske: 257.000 KM podsticaja za digitalnu transformaciju preduzeća

  • Извор: АТВ
  • 31.12.2021. 11:51

Vlada Republike Srpske dala je 23. decembra saglasnost na prijedlog rang liste za dodjelu podsticaja za digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća u 2021. godini.

Na javni poziv za dodjelu podsticaja za digitalnu transformaciju MSP prijavilo se 57 privrednih subjekata, od kojih je 46 privrednih subjekata ispunilo uslove propisane Uredbom, a komisija je utvrdila rang-listu od 19 privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na podsticajna sredstva u ukupnom iznosu od 257.401,74 КM.

Podsticaji su namijenjeni za podršku realizaciji projekata digitalne transformacije privrednih subjekata iz oblasti prerađivačke industrije, koji su u resornoj nadležnosti Ministarstva privrede i preduzetništva.

“Postupak dodjele podsticaja za digitalnu transformaciju vođen je u skladu sa Uredbom o postupku dodjele sredstava za podsticaj razvoja malih i srednjih preduzeća, a za provođenje postupka imenovana je Кomisija, koju su činili predstavnici Ministarstva privrede i preduzetništva i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo”, saopšteno je iz Ministarstva privrede i preduzetništva.

Projekti digitalne transformacije podrazumijevali su nabavku i uvođenje  softverskih i pratećih hardverskih rješenja za poslovanje, kao i kreiranje digitalnih platformi za prodaju proizvoda, a projekat je mogao sadržavati i savjetodavne usluge konsultanata i obuku zaposlenih.

Postupak dodjele podsticaja Ministarstvo privrede i preduzetništva će okončati zaključivanjem pojedinačnih ugovora na osnovu rješenja o dodjeli podsticaja, te u što kraćem periodu izvršiti isplatu odobrenih sredstava. 

Odluka Vlade Republike Srpske, kojom se daje saglasnost na rang-listu privrednih subjekata sa iznosima podsticaja za digitalnu transformaciju poslovanja malih i srednjih preduzeća u 2021. godini, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“, broj 120/21, od 30.12.2021. godine, a rang lista sa iznosima sredstava nalazi se na sajtu Ministarstva privrede i preduzetništva.