Влада Српске има спреман буџет

  • Извор: АТВ
  • 30.11.2023. 21:08

Влада Републике Српске има спреман буџет и економску политику за 2024.годину. Премијер Вишковић рекао је да ће Влада на сједници првог децембра да усвоји економску политику и буџет Српске за 2024. годину који ће износити 5,735 милијарди KМ. Послије тога ти документи биће прослијеђени у Народну скупштину.

Пензионери у Републици Српској од Нове године имаће веће пензије. Закон о пензијско-инвалидском осигурању налаже да се пензије сваког јануара усклађују са процентом просјечних цијена и процентом просјечне плате. Збир та два процента, односно 50 одсто од тог збира, представља редовно годишње повећање пензија. 

Јавна предузећа у Републици Српској и сљедеће године моћи ће да рачунају на грантове из буџета, па ће тако  "Жељезнице Републике Српске" добити  20 милиона KМ, "Аеродроми Српске" два милиона KМ, "Поште Српске" милион KМ, а "Воде Српске" 11,3 милиона KМ. Предсједник Владе рекао је да ће за јавне инвестиције из буџета Српске за 2024. годину бити издвојено 62,4 милиона KМ. Министар финансија Зора Видовић каже да је буџет и социјални и развојни. 

Предсједник Владе и министар финансија обавили су консултације са предсједником Републике. Добили су његову подршку за планирани буџет и његову расподјелу за сљедећу годину.  

Опширније у Теми дана АТВ-а.

Пратите нас и путем Вибера