Tržište

Vlada Srpske interventno nabavlja određene vrste namirnica

  • Извор: АТВ
  • 03.03.2022. 19:30

Tržište Srpske je stabilno. Interventno ćemo nabaviti određene vrste namirnica. Potvrdili su to u Vladi Srpske. Za to će biti izdvojeno oko 15 miliona maraka. Nestabilnosti na tržištu u smislu nedostatka bilo kakvih roba nema, poručila je ministar trgovine i turizma. Tvrdi da nema naznaka za nestašicu.

"Ipak gledajući šta se dešava oko nas odlučili smo da u prvom nekom navratu kao prvi korak nabavimo određene količine merkantilne pšenice, jestivog ulja, šećera, riže, soli konzervi hrane koje podrazumijevaju različite konzervisane hrane, mesne prerađevine i slično. I određenu količinu nafte i naftnih derivata", Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma

Ono što ohrabruje snabdijevene su sve  lokalne zajednice u Srpskoj.

Ova odluka ne treba da plaši građane kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Boris Pašalić ističe da je cilj da Srpska bude spremna zbog eventualnih prekida u lancima snabdijevanja, kojih trenutno nema. Ali i  da je najbolje da pšenicu čuvaju oni koji se time bave.

"Imamo trenutno u silosima u Republici Srpskoj preko 15 hiljada tona pšenice u nekih 16 silosa koje smo kontaktirali da je to sasvim dovoljno kada naredna dva mjeseca ne bi ušlo zrno pšenice u Republiku Srpsku. Imamo dovoljno pšenice za brašno za naše potrebe. Ali mi ne znamo šta će se dešavati za mjesec dana ukoliko potraje ovaj sukob koji se dešava u Ukrajini", rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Cijena pšenice se na svjetskoj berzi mijenja iz dana u dan.  Na snazi je  i ograničenje marže na osnovne životne namirnice i naftnu i naftne derivate. 


Тагови: