IRB

Vrhovac: Sajam u Bijeljini - podrška privredi i poljoprivredi Srpske

  • Izvor: Srna
  • 21.09.2022.17:22

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske od osnivanja je podrška i oslonac privredi i poljoprivredi Srpske, rekao je vršilac dužnosti direktora ove banke Dražen Vrhovac tokom posjete Međunarodnom sajmu poljoprivrede, lova, ribolova i ekologije "Interagro 2022" u Bijeljini.

Među proizvodima IRB-a posebno se izdvajaju krediti za poljoprivredu, kao i krediti za mikrobiznis u poljoprivredi namijenjeni za pravna lica, preduzetnike i poljoprivredna gazdinstva koja se bave proizvodnjom i preradom u poljoprivredi ili ribarstvu za nabavku osnovnih i obrtnih sredstava, plaćanje poreskih obaveza i refinansiranje, saopšteno je iz IRB-a.

Poljoprivredni sajam u Bijeljini, koji je juče otvorila predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, svrstava se u grupu najznačajnijih poljoprivrednih manifestacija u BiH s obzirom na to da je Semberija najrazvijenije agrarno područje u Republici Srpskoj i da je poznata po razvijenoj poljoprivrednoj proizvodnji.

U tri sajamska dana posjetioci imaju priliku da vide bogatu ponudu poljoprivredne mehanizacije i alata, sjemenskog i sadnog materijala, hrane i pića, meda i proizvoda od meda, pribora za lov i ribolov, sredstava za zaštitu i uzgoj bilja, stočne hrane, mineralnih đubriva.

Veliko interesovanje izlagača raznovrsnih robnih grupa obuhvata i kvalitetan program pratećih aktivnosti - izložba poljoprivredne mehanizacije, priključaka i opreme za poljoprivredu, izložba stoke najkvalitetnijih grla, naučno-stručna savjetovanja, promocije, javne tribine, poslovni susreti.

Sajam okuplja značajan broj bankarskih institucija, nevladinih organizacija i razvojnih agencija koje pružaju podršku razvoju agrara.

Cilj prisustva ministarstava, nadležnih institucija, privrednih komora, agencija, udruženja i fondova jeste da se u neposrednom kontaktu posjetioci sajma upoznaju o aktuelnim programima i oblicima finansiranja, sufinansiranja i drugim pogodnostima, kao i da prikupe neophodne informacije za rješavanje problema u poljoprivredi.

Sajam, na kojem učestvuju 243 izlagača iz 10 zemalja, održava se od 20. do 22. septembra u organizaciji preduzeća "Grad" na prostoru Agrotržnog centra "Knez Ivo od Semberije".