Милорад Додик

"Вриједност рудних богатстава Српске за сада процијењена на 15 милијарди евра"

  • 21.01.2024. 12:55

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да процијењена вриједност рудних богатстава Српске на основу досадашњих истраживања износи 15 милијарди евра, те истакао да је спознаја странаца да Република располаже значајним количинама магнезијума, минерала од којих се прави борна киселина, литијума, па чак и злата, направило еуфорију у вези са имовином.

Додик је указао да постоје многе опструкције када је ријеч о истраживању рудних богатстава Српске.

"Управо је спознаја странаца да Српска на неким локацијама располаже значајним количинама магнезијума, минерала од којих се прави борна киселина, литијума и другог, па чак и злата, направило еуфорију која се дешава око имовине", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је навео да су напади на имовину Српске прво почели са федералних медија, а сада се дошло у позицију да они не скривају намјеру да том имовином овладају.

"На основу досадашњих истраживања, процијењена комерцијална вриједност /рудног богатства/ у овом тренутку износи 15 милијарди евра. Ми морамо да нађемо партнере и да идемо у тај развој. Српска сигурно има потенцијал. Морамо се много више усмјерити на истраживања у различитим областима како бисмо знали чиме додатно располажемо", рекао је Додик.

Он је истакао да су сви програми које је у том погледу Српска правила на рационалној основи, са жељом за развојем и подизањем производних капацитета електричне енергије и очувањем ниске цијене струје за наш конзум.

"Сматрамо да је то једна од важних претпоставки за инвестирање на овом простору", рекао је Додик.

Он је указао да је Програм јавних инвестиција који је усвојила Влада Српске базиран на реалним могућностима и оквирима.

"Да није било застоја из Федерације БиХ, до сада би вјероватно били завршени Хидроелектрана `Бук Бијела` и систем електрана на Дрини. Они су то прије три године почели да опструишу без иједног формално-правног уставног разлога", рекао је Додик.

Све што могу да зауставе из ФБиХ, каже Додик, они су зауставили, између осталог и гасовод.

"Да данас имамо у Бањалуци гасовод, били би Мека за инвестиције. Гас је као енергент један од најважнијих ствари, уз струју", рекао је Додик и додао да ће електрична енергија тек постати важна и да Српска ту има одличне претпоставке.

Он је истакао да ће потребе за производњом електричне енергије на овом простору, региону и у свијету морати да се повећају најмање два до три пута како би се, између осталог, пратио развој аутомобилске индустрије.

"Очекује се да на овим просторима у наредних 10-15 година 80 одсто аутомобила буду електрични", рекао је Додик.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм