"Izazovi i budućnost poslovanja"

Vrijeme za povećanje najniže plate u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 20.09.2022. 19:20

Vlada Republike Srpske je kroz različite mjere dala privredi oko 950 miliona KM za povećanje plata i tehnološki razvoj.

To je doprinijelo da Republika Srpska ima jedan od najpovoljnijih privrednih ambijenata u okruženju- zaključak je to Konferencije "Izazovi i budućnost poslovanja". 

“Najviše zaposlenih, imamo prosječnu platu od 1.160 maraka koja je već dvije godine veća nego u drugom entitetu. Došli smo u poziciju da imamo rekordnu raspodjelu koeficijenta PDV-a u korist Republike Srpske!, istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

“Ono što je najvažnije je da privreda kaže da smo najveći dio problema privrede rješili i da imamo skoro najbolji poslovni ambijent u okruženju”, izjavio je Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske.

Vrijeme je da se bavimo najnižom platom u Republike Srpske, poručuju iz Saveza sindikta. Ranka Mišić kaže da bi Vlada trebala donijeti odluku na sljedećoj sjednici. 

“Najniža plata se mora povećati onoliko koliko je realno i moguće u ovom trenutku. Naš cilj je da najniža palta dosegne nivo potrošačke korpe osnovih prehrambenih artikala”, poručila je Mišićeva.

“Mi pokušavamo da kažemo da je najniža plata nije stvar pijace i pregovora nego stvar matetmatike”, rekao je Trivić.

Najniža plata u Srpskoj povećavana je početkom godine i u maju, kaže premijer. Oba puta, kaže Višković, to je presjekla Vlada Srpske.  

“U javnom sektoru povećanje koje je bilo od prvog avgusta, onih 100 maraka, koji je preračuant na koeficijente. Nema niko u javnom sektoru ko prima platu danas evo ispod 750 maraka, u realnom sektoru najniža plata od tih 650 je uključen minuli rad i topli obrok, skoro da nemate nikog u realnom sketoru ko prima platu ispod 800 maraka”, rekao je Višković.

Srpska ima veću najnižu platu od Federacije, gdje je ona 543 KM i Srbije gdje bi od Nove godine trebala da bud 630 KM. Predsjednik Vlade poziva poslodavce i Sindiakt da sjednu za pregovarački sto i dogovore se.  

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.