Zavod za zapošljavanje

Vujičić za ATV: Povećava se broj zaposlenih, nedostaje određenih radnika

  • Извор: АТВ
  • 27.07.2023. 20:50

Iz godine i godine situacija na tržištu rada se popravlja i što je najbitnije, povećava se broj zaposlenih, kaže za ATV Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

On je rekao da smo prošle godine u Republici Srpskoj mali oko 283.000 zaposlenih a u ovom trenutku imamo 290.000 zaposlneih, dakle 7.000 novih radnih mjesta je otvoreno u Republici Srpskoj u odnosu na prošlu godinu.

„Istovremeno se smanjuje broj nezaposlnieh na evdineciji za zapošljavanje. Zaključno sa junom, imamo 60.300 nezaposlenih, dok smo prošle godine imali negdje 67.000, u istom periodu“, izjavio je Vujičić gostujući u Temi dana ATV-a.

Kako kaže, na to vjerovatno utiču i aktivnosti koje je Zavod sproveo kroz programe i projekte zapošljavanje. Međutim, kako kaže, najvažnije je da se privreda u Republici Srpskoj značajno oporavila i da postoji značajan privredni zamah.

„Očigledno je da privredi iz godine u godinu treba sve više radnika, što pokazuje podatak da se broj zaposlenih konstantno povećava a nezaposlenih smanjuje“, ističe Vujičić.

On kaže da zahvaljujući programu finansiranja zapošljavanja zaposle od 3.000 do 6.000 ljudi u Republici Srpskoj. Od 2019. do kraja 2022. preko programa za zapošljavanje zaposleno je 18.000 radnika i to je, kaže Vujičić, doprinos Zavoda i Vlade Republike Srpske i direktna pomoć privredi. 

On je rekao da su poslodavci najviše zainteresovani za radnike srednje stručne spreme te da taj nivo kvalifikacija dominira, odnosno, oko 190.000 radnika je zaposleno sa srednjom stručnom spremom.

„U ovom periodu su najinteresantniji radnici građevinske struke, raznih uslužnih djelatnosti, što je vezano ua turizam. Kad je visoka stručna sprema u pitanju, najviša potreba Republike Srpske i dalje je za doktorima, ljekarima. Sve ono što proizvedu naši javni fakulteti odmah bude zaposleno, to povlače naše zdravstvene institucije“, rekao je Vujičić.

On je naveo da su privrednici često prinuđeni da traže alterantivu, pogotovo kad je u pitanju nedostatak radne snage iz uslužnih i prehrambenih djelatnosti, odnosno da uvoze radnu snagu iz inostranstva.

„Godišnja kvota radnih dozvola u Republici Srpskoj je podignuta prošle godine i iznosi 1.500, dakle, naša privreda može 1.500 radnika uvesti iz inostranstva. Do sada je realizovano manje od 50 odsto radnih dozvola. Zavisi sa kog tržišta se kreće ta radna snaga. U zadnje vrijeme imamo prisutne radnike iz Turske, Bangladeša, Indokine i tog dijela Azije“, kazao je Vujičić.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.