Prekinuta sjednica

Za projekat solarne elektrane u Sokocu potrebna još dva dokumenta

  • Извор: СРНА
  • 29.03.2023. 15:25

Odbornici Skupštine opštine Sokolac odlučili su da prekinu današnju vanrednu sjednicu o prijedlogu odluke o pristupanju izradi zoning-plana područja posebne namjene "Solarne elektrane Bjelosavljevići-Kula", projekta vrijednog 120 miliona evra, i njen rad nastave najvjerovatnije iduće sedmice, nakon što dobiju još dva potrebna dokumenta od nadležnih službi.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica naveo je da je riječ o području na dijelu Glasinačkog polja gdje postoji mogućnost i stvoreni su uslovi za uspostavljanje solarne elektrane snage 100 megavata od koje bi lokalna zajednica imala više benefita.

On je istakao da je procjena po osnovu načelne saglasnosti da bi opština od ove solarne elektrane imala negdje između 600.000 KM i 700.000 KM prihoda.

Bjelica je rekao novinarima da opština treba da obezbijedi planski dokument i da lokalna uprava od potencijalnog investitora dobije još jedno pismo namjere.

On je naveo da je opština identifikovala zemljište koje je u njenom vlasništvu 100 odsto, te da je neophodno izraditi prostorno-plansku dokumentaciju jer je riječ o poljoprivrednom zemljištu koje se pretvara u gradsko građevinsko.

"Investitor će morati da snosi sve troškove izrade zoning-plana, troškove pretvaranja poljoprivrednog u gradsko građevinsko zemljište i da jasno stoji u pismu namjere da će opština Sokolac imati naknadu za proizvedenu električnu energiju 0,055 KM po proizvedenom kilovatu u toku godine", precizirao je Bjelica.

On je rekao da od Geodetske uprave u što skorije vrijeme očekuju izradu nove katastarske čestice, koja će biti uvrštena u novi zoning-plan područja posebne namjene "Solarne elektrane Bjelosavljevići-Kula" na području opštine Sokolac jer je došlo do cijepanja parcele.

Bjelica je uvjeren da će opština Sokolac uskoro riješiti ovo pitanje i da će potrebna odluka biti donesena možda i u narednih par dana. On je zahvalio predstavnicima potencijalnog investitora koji su prisustvovali današnjoj vanrednoj sjednici i upoznali odbornike i javnost o namjerama.

Bjelica je podsjetio da je obaveza opštine Sokolac da donese planski akt, a sve ostalo sprovode Vlada, nadležna ministarstva i nadležne institucije Republike Srpske i Nezavisni operater sistema BiH.

Šef kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac Đorđe Radić rekao je novinarima da je danas stekao utisak da projekat izgradnje solarne elektrane ima punu podršku svih odbornika, ali da treba riješiti još par procedura.

On je istakao da je izgradnja solarne elektrane na dijelu Glasinca vrlo značajan projekat kako za opštinu Sokolac, tako za grad Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku.

"Velika sredstva su u opticaju i odbornici moraju da znaju o kojim sredstvima je riječ, koji su benefiti za opštinu na osnovu postavljanja solarne elektrane. Sve treba da bude dostupno javno i odbornicima, i stanovnicima opštine", naveo je Radić.

Vuko Lakićević iz firme Ener State Sokolac očekuje da će dobiti pravo na koncesiju za uspostavljanje solarne elektrane na području opštine Sokolac. On je pojasnio odbornicima i novinarima da su iskazali interes da izgrade solarnu elektranu kapaciteta 100 megavata, za šta su dobili načelnu saglasnost, da ispitaju mogućnost priključenja te elektrane.

"Ukupna vrijednost investicije na području Bjelosavljevića je oko 120 miliona evra, a benefiti koje bi opština ostvarila su značajni", rekao je Lakićević.

On je naveo da bi, osim prihoda od proizvedenog svakog kilovat-časa, opština Sokolac na godišnjem nivou ubirala oko 600.000 KM, a realizacijom projekta bi bilo zaposleno oko 20 ljudi koji bi radili na održavanju te elektrane.

Lakićević je dodao da je potencijalni investitor planirao da solarna elektrana bude priključena 2025. godine, te da je nakon dobijanja koncesije na zemljište potrebna 1,5 godina da objekat bude pušten u rad.

Тагови: