"Standard end Purs"

Zadržan kreditni rejting Republiкe Srpske, sa stabilnim izgledima

  • Извор: АТВ
  • 14.02.2023. 09:47

Međunarodna rejting agencija „Standard end Purs“ saopštila je da je nakon urađene analize ekonomske situacije u Republici Srpskoj potvrđen „B“ dugoročni kreditni rejting Republike Srpske, sa stabilnim izgledima.

Ističe se da će stopa bruto domaćeg proizvoda u Republici Srpskoj u naredne tri godine rasti, te da će biti zadržan zadovoljavajući pristup međunarodnim tržištima kapitala i multilateralnom finansiranju, kažu u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

U svom izvještaju, kreditna agencija navodi da ekonomija Republike Srpske funkcioniše u složenim političkim i finansijskim aranžmanima, kako u smislu upravljanja sopstvenim fiskalnim politikama tako i u međunarodnom kontekstu, ali se u narednih nekoliko godina očekuje blago poboljšanje budžetskog izvršenja.

“Republika Srpska ima veću fleksibilnost u odnosu na ostale lokalne i regionalne vlade, da podigne prihode i ograniči potrošnju ukoliko je potrebno, s obzirom na relativno veliku fiskalnu autonomiju“, zaključuje se u izvještaju o kreditnom rejtingu i dodaje da će veći ekonomski rast i umanjenje inflacije podržati izvršenje bueta i dovesti do manjeg pritiska na rast rashoda.

U „Standard end Pursu“ ne očekuju promjene finansijskih politika Republike Srpske, te smatraju da će zadovoljavajući pristup likvidnosti pomoći u refinansiranju kredita i deficita. Ocjenjuje se da će uprkos usporenom ekonomskom rastu, potrošnji podstaknutoj inflacijom, te rastu troškova kamate koji će uticati na izvršenje budžeta Republike Srpske u naredne dvije godine, poreski podržan dug ostati ispod 120% konsolidovanih operativnih prihoda.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.