Министарство финансија

Задржан кредитни рејтинг Српске са стабилним изгледима: Шта показује анализа међународне рејтинг агенције

  • Извор: АТВ
  • 09.02.2024. 14:55

Међународна рејтинг агенција „Стандард енд Пурс“ саопштила је, након урађене анализе економске ситуације у Републици Српској да је Републици Српској потврђен „Б“ дугорочни кредитни рејтинг Републике Српске, са стабилним изгледима, a најбољу оцјену је добило стање дуга у средњорочном период

У свом извјештају, кредитна агенција наводи да су „турбулентно политичко окружење и санкције које су увеле Сједињене Америчке Државе појединим званичницима и институцијама довеле до слабијег интереса инвеститора за улагање“, те да политичке тензије компликују институционални оквир, ограничавају економски раст и представљају препреку за фискалну одрживост, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.

Међутим, закључује се да Република Српска „слабости институционалног оквира“ компензује управљањем сопственим фискалним политикама, због чега је у наредном периоду процијењено да ће доћи до смањења дуга који је далеко испод 60% бруто домаћег производа. Такође, истиче се да ће од 2024-2026. године доћи до раста БДП-а до 3%, а у исто вријеме се прогнозира пад инфлације, али и пад дефицита који ће бити испод 3%. 

Министарство финансија истиче да је у овом тренутку такав извјештај још једна потврда да је Република Српска на добром путу економског раста и развоја,  да је посвећена смањењу дефицита, уз истовремени наставак започетих инвестиционих процеса, прије свега у области саобраћајне и енергетске инфраструктуре, као и у пројектима од значаја за цјелокупну друштвену заједницу.  

„Овом приликом одбацујемо злонамјерне тврдње које су ових дана изнијели поједини медији називајући посљедњу емисију обвезница Републике Српске 'новим задуживањем', јер то није ништа ново и непланирано, него планирана реализација усвојеног Буџета за 2024. годину. Осим тога, емисија обвезница  је у потпуности и у складу са одредбама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама. Ово, али и сва друга дугорочна задужења су прихваћена Одлуком о дугорочном задуживању за 2024. годину Народне скупштине Републике Српске“, саопштено је из Министарства финансија.

С тим у вези, али и истине ради, Министарство финансија истиче да је у јануару 2024. године Република Српска више отплатила дуга за 41 милион КМ него што се дугорочно задужила. 

„Цјелокупан процес емисије дуга Републике Српске је веома транспарентан и обавља се у складу са стратешки и планским документима усвојеним од стране релевантних тијела односно, Народне скупштине Републике Српске и Владе Републике Српске који су јавно доступни“, кажу из ресорног министарства.

Такође, додају, сва задужења се обављају посредством  организованих и строго регулисаних финансијских тијела, ау складу са најбољим међународним правилима и праксама

„Maстрихтским критеријумима је као општеприхваћено правило дефинисано да дуг према БДП не може бити виши од  60%.  Према овом критеријуму, Република Српска је далеко испод горње границе дуга, јер укупан дуг Републике Српске износи 40,3% БДП-а,  док је јавни дуг 34,2% БДП-а“, навели су из Министарства. 

Министарство финансија истиче да се јавним финансијама Републике Српске управља одговорно и ефикасно.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија