Подржан низ мјера

Законски ограничавају "ултра брзу моду“ - ево шта то значи

  • Извор: Агенције
  • 15.03.2024. 22:08

Француски парламент подржао је у четвртак низ мјера које ће јефтину тзв. брзу моду, посебно кинеских масовних произвођача, чинити мање привлачном купцима.

Гласање чини Француску првом земљом у свијету "која је донијела законе за ограничавање ултра брзе моде", рекао је Кристоф Бечу, министар за еколошку транзицију.

Кључне мјере укључују забрану оглашавања најјефтинијег текстила и еколошку накнаду за јефтине артикле.

Француско тржиште одјеће преплавила је јефтина одјећа из увоза, док је неколико домаћих марки прогласило банкрот, преноси Пословни дневник.

Полицајац запуцао: Нападнут ножем у центру града

Полицајац запуцао: Нападнут ножем у центру града

Али главни аргументи које је изнио Хоризонс, странка савезница предсједника Емануела Макрона, која је поднијела нацрт закона, су еколошки.

"Текстилна индустрија је она која највише загађује", рекла је замјеница предсједника Хоризонса Ан Сесил Виолан, рекавши да је тај сектор одговоран за 10 одсто емисија гасова са ефектом стаклене баште и да је велики загађивач воде.

Као примјер интензивне модне производње издвојила је кинеску компанију Shein и њених "7.200 нових одјевних предмета дневно".

Француска ће примјењивати критеријуме попут количине произведене одјеће и брзине измјене нових колекција при одређивању шта је брза мода, према усвојеном закону.

Касијана Маркићевић (9) - тениски феномен из Бањалуке

Касијана Маркићевић (9) - тениски феномен из Бањалуке

Након што закон ступи на снагу, што још захтјева гласање у Сенату, прецизни критеријуми ће бити објављени у уредби.

Произвођачи брзе моде биће присиљени да информишу потрошаче о утицају своје производње на околину.

Додатна накнада повезана са еколошким отиском брзе моде од пет евра по артиклу планирана је од сљедеће године, да би се повећала на 10 евра до 2030. Накнада, међутим, не смије да премаши 50 одсто цијене артикла.

Виолан је рекла да ће се приходи од накнаде користити за субвенционисање произвођача одрживе одјеће, што ће им омогућити да се лакше такмиче на тржишту.

Одобрена је и мјера за ограничавање оглашавања брзе моде, иако је конзервативни заступник Антоан Верморел-Маркес примијетио да "забрана оглашавања текстила, посебно моде, значи крај моде".

Опушком изазвали експлозију гаса и изгинули, објављен језив видео

Опушком изазвали експлозију гаса и изгинули, објављен језив видео

Иницијатива заступника љевице и Зелених да се у нови закон укључе минималне казне за произвођаче који крше правила, као и увозне квоте и строжи критеријуми за радна мјеста у индустрији, није прихваћена.

Врхунска мода је камен темељац француске економије захваљујући водећим свјетским луксузним маркама као што су Луј Витон, Шанел, Ермез, Диор и Картијер.

Али други дијелови француског сектора моде изгубили су у трци с европским ривалима Заром, H&M-ом и, у новије врijеме, кинеским дивовима Sheinom и Temuom.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: