На неодређено вријеме

Затворено 150 фабрика од‌јеће

  • Извор: СРНА
  • 11.11.2023. 12:05

Произвођачи од‌јеће у Бангладешу затворили су данас 150 фабрика на неодређено вријеме, пошто је полиција поднијела тужбу против 11.000 радника у вези са протестима праћеним насиљем током којих су захтијевали повећање минималне зараде, рекли су званичници.

У Бангладешу 3.500 фабрика од‌јеће чини око 85 одсто годишњег извоза вриједног 55 милијарди долара, а међу онима који се снабдијевају из ове земље су неке од водећих свјетских марки, укључујући "Livajs", "Zara" и "HendM".

Услови рада су веома тешки за многе од четири милиона радника у овом сектору, од којих су огромна већина жене чија је почетна мјесечна плата до скоро била 75 долара, пренио је "АФП".

Протести за боље плате, на којима је било насиља, избили су прошлог мјесеца. Од тада су убијена најмање три радника, а више од 70 фабрика је опљачкано или оштећено, наводи полиција.

Комисија коју је именовала Влада подигла је у уторак плате у овом сектору за 56,25 одсто, на 114 долара, али су радници то одбили и затражили минималну плату од 210 долара, преноси "Срна".

У четвртак се 15.000 радника сукобило са полицијом на кључном ауто-путу и опљачкало модерну фабрику Тусуку и још десетак постројења.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: