Пореска управа

Због рада на црно обвезници у Српској кажњени са 624.000 марака

  • Извор: АТВ
  • 17.12.2023. 13:17

Код 19 пореских обвезника у Републици Српској приликом контроле је затечено исто толико непријвљених радника и изречене су им казне у укупном износу од 67.000 КМ.

Ово је резултат појачане контроле Пореске управе Републике Српске која се врши од почетка новембра. 

Од 9. новембра до сада, Пореска управа Републике Српске је извршила 390 контрола евидентирања промета преко фискалних каса, при чему су код 126 пореских обвезника утврђене неправилности, због чега су изречене казне у износу од 543.000 КМ. Истовремено, инспектори Пореске управе су извршили и 47 контрола пријављивања обвезника у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса, те је код 19 пореских обвезника затечено исто толико непријављених радника

„Пореска управа Републике Српске од почетка новембра ове године широм Српске проводи акцију појачаних контрола евидентирања промета преко фискалних каса, пријављивања радника у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса, те контрола чији је циљ откривање нерегистроване дјелатности, при чему се дио активности на терену проводи заједно са Инспекторатом Републике Српске“, рекао је директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић

Ове појачане активности контролних органа у Српској проводе се на основу закључака са заједничког састанка републичких органа управе задужених за сузбијање сиве економије у Српској, а који је 9. новембра одржан код предсједника Владе Републике Српске.

У наведеном временском периоду, Пореска управа је у сарадњи са Инспекторатом Републике Српске извршила 71 заједничку контролу, од чега 62 контроле пријаве радника и девет контрола лица која обављају дјелатност без одобрења за рад. 

„На основу размијењених информација и у заједничкој координацији инспекција рада и тржишне инспекције Инспектората, те Пореске управе Републике Српске изречено је 14 мјера забране обављања дјелатности и исто толико прекршајних налога на износ казне од 14.000 КМ“, рекао је Маричић.

Те заједничке контроле инспектора ове двије институције проведене су у већем броју локалних заједница у Српској: Бањалука, Добој, Зворник, Братунац, Угљевик, Приједор, Козарска Дубица, Пале, Требиње, Источно Сарајево, Милићи, Власеница.

Имајући у виду да се налазимо у периоду пред новогодишње и божићне празнике, као и у вријеме зимске сезоне када се очекује већа концентрација људи, посебно из дијаспоре, а самим тим и већи промети, Пореска управа Републике Српске обавјештава јавност да ће и у наредном периоду наставити са појачаним контролама широм Српске.

„С тим у вези, и овом приликом позивамо пореске обвезнике да поштују законске прописе и да своју добит граде на пружању квалитетнијих услуга грађанима, у законским оквирима и фер тржишној утакмици, а не на избјегавању својих пореских обавеза. Поред тога, посебно апелујемо на пореске обвезнике да себе не доведу у ситуацију да пред и за вријеме божићних и новогодишњих празника буду санкционисани новчаним казнама и мјерама привремене забране рада, јер циљ Пореске управе Републике Српске није кажњавање, већ стварање лојалне конкуренције, односно да сви порески обвезници у Републици Српској послују под истим условима“, порука је директора Пореске управе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм