Predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi

Zelenović: Zahtijevamo novi sistem obračuna plata

  • Извор: СРНА
  • 20.04.2023. 15:57

Savez sindikata Republike Srpske, sa svih 15 granskih sindikalnih organizacija, zahtijeva uvođenje novog sistema obračuna plata, kao i da se posebni kolektivni ugovori uvedu u realni sektor, izjavio je predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Srpske Branko Zelenović.

Zelenović pojašnjava da se radi o sistemu "najniža plata puta koeficijent".

"Pokušavamo da uredimo kroz kolektivne ugovore koeficijente i u privatnom sektoru i da se računaju sa najnižom platom, kako bismo, zajedno sa Vladom Republike Srpske, povećavali najnižu platu, a tako bi rasle i plate svim radnicima u Srpskoj", izjavio je novinarima Zelenović u Tesliću, gdje se održava sjednica Skupštine ove sindikalne organizacije.

On je rekao da je potrebno povećati plate zaposlenim u jedinicama lokalne samouprave, za koje navodi da i dalje imaju najnižu cijenu rada u Republici Srpskoj.

"U martu Ustavni sud Srpske je donio odluku o poništenju, odnosno, izmjene i dopune kolektivnog ugovora za lokalnu upravu koji je proglasio neustavnim i nezakonitim. Već prošle sedmice smo pristupili pregovorima, zajedno sa Sindikatom uprave i Ministarstvom uprave i lokalne samouprave, gdje ćemo raditi na izradi novog posebnog kolektivnog ugovora za oblast lokalne samouprave", izjavio je Zelenović.

Kada je u pitanju uprava i javne službe, Zelenović je podsjetio da je ovaj sindikat uputio inicijativu Ustavnom sudu Srpske da se ponište izmjene i dopune posebnih kolektivnih ugovora koji traju do juna.

"Nadamo se da će ih Ustavni sud poništiti i proglasiti neustavnim i nezakonitim", istakao je Zelenović.

On je rekao da se ovaj sindikat, zajedno sa Sindikatom zdravstva i socijalne zaštite, protivi sporazumu koji su sindikati Uprave Republike Srpske, pravosuđa, policije, obrazovanja, nauke i kulture potpisali sa Vladom Republike Srpske, a u kojem se oni odriču zahtijeva za topli obrok i regres.

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм