Švajcarska

Žene zarađuju 40 odsto manje od muškaraca

 • Izvor: Srna
 • 07.09.2022. 14:14

Žene u Švajcarskoj zarađuju više od 40 odsto manje od muškaraca, a primaju i manje penzije, navodi se u izvještaju o rodnoj nejednakosti koji je danas usvojila vlada.

U dokumentu se ukazuje da veliki broj žena nema puno radno vrijeme.

Izradu studije zatražio je parlament 2019. godine, a izvještaj je pokazao da Švajcarska, prema ovom kriterijumu, stoji relativno loše u evropskom kontekstu.

Nacionalni zavod za statistiku saopštio je da žene doba od 15 do 64 godina zarađuju 43,2 odsto manje od muškaraca. Ova razlika je 2020. godine iznosila 34,6 odsto.

Ukupna godišnja penzija za žene u Švajcarskoj u prosjeku je 35.840 franaka (36.456 evra), što je manje za 18.924 franaka u poređenju sa muškarcima.

Švajcarci se 25. septembra izjašnjavaju na referendumu o reformi penzionog sistema prema kojoj bi starosna granica za žene za odlazak u penziju bila podignuta na 65 godina, za jednu godinu, dok bi istovremeno bio povećan PDV radi dodatnog finansiranja penzionog fonda.

Tagovi:
 • 16:00 Autošop magazin (R)

  Specijalna emisija posvećena automobilizmu i auto-industriji, aeornautici, digitalnim tehnologijama i saobraćaju. Sve što ste željeli da saznate o automobilima.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: The Paper/Novine (R) (12+)

  Serija 'Novine' hrvatska je kriminalistička serija u režiji Dalibora Matanića, a prema scenariju Ivice Đikić.

 • 17:50 Metar moga sela (R)

  Marin Marinković, dugogodišnji urednik i TV lice naše medijske kuće, poći će putevima sela u cijeloj Republici Srpskoj, zavirti u domove vrijednih domaćina, otkriti tradiciju i pustiti glas naroda da opiše svoj život i rodnu grudu.

 • 18:20 Na ivici terena

  Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u trećoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.