Нови цјеновник

ЖРС: Од марта неопходно поскупљење карата због пораста цијене енергената

  • Извор: СРНА
  • 23.02.2024. 08:56

Компанија "Жељезнице Републике Српске" од марта ће примјењивати нови цјеновник у путничком унутрашњем саобраћају који предвиђа за 20 одсто повећање цијена карата, најављено је из ове компаније.

У саопштењу се наводи да је ова корекција цијена услуга у путничком жељезничком превозу била неопходна због наглог раста цијена, превасходно енергената.

- У складу са захтјевом "Жељезница Републике Српске" упућеног Министарству саобраћаја и веза за сагласност о неопходном повећања цијена карата у путничком унутрашњем саобраћају, Влада Српске је на сједници у јануару дала сагласност "Жељезницама" за повећање тарифе за превоз путника на пругама Српске за 20 одсто - додаје се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да је постојећа путничка тарифа "Жељезница Републике Српске" којом су дефинисане цијене у жељезничком путничком саобраћају из 2018. године.

- Повећање цијена материјала, енергије, робе и услуга проузроковало је повећање цијена услуга у свим видовима саобраћаја. Усклађивање важеће путничке тарифе "Жељезница Републике Српске" са цијенама у окружењу било је неопходно да би се ублажио утицај повећања цена материјала и енергената који директно утичу на трошкове жељезничког путничког саобраћаја - наводи се у образложењу.

Из "Жељезница Републике Српске" су истакли да су урадили детаљну анализу путничког саобраћаја, да је поређењем цијена видљиво да су цијене у друмском саобраћају знатно веће, чак и са повећањем цијена у жељезничком путничком саобраћају за 20 одсто.

С обзиром на повећање прихода "Жељезница Републике Српске" посљедњих година, повећањем цијена превоза, пртљага и експресних пошиљки, из ове компаније очекују и повећање прихода у текућој години, што ће, како наводе, допринијети квалитетнијем функционисању жељезничког саобраћаја.

- Неопходно је да жељезнички саобраћај као најпоузданији, најповољнији и еколошки најприхватљивији вид транспорта који је на услузи привреди и грађанима, реформама које пролази у оквиру пројекта реструктурисања у наредном периоду буде модернизован - наглашава се у саопштењу "Жељезница Републике Српске".

Из ове компаније поручују да модернизација "Жељезница Републике Српске" захтијева значајна улагања, како би жељезнице обновиле своје капацитете и на адекватан начин постале равноправан конкурент на регионалној и европској жељезничкој мрежи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.