SUBOTA U 22:20

ARCTIC: Nevjerovatno preživljavanje

  • Извор: АТВ
  • 14.04.2023. 14:53

Islandski film 'Arctic' reditelja Joa Penne, sa Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi odmotava priču o čovjeku nasukanom na Arktiku.

Overgård (Mads Mikkelsen) nasukan je u Arktičkom krugu čekajući spas, živeći u svom srušenom avionu. Njegova svakodnevna rutina sastoji se od provjere ribolovnih linija, mapiranja njegove okoline i pokretanja svjetionika za pomoć. Jednog dana polarni medvjed napada njegovu zalihu ribe. Nekoliko dana kasnije helikopter reaguje na njegov svjetionik i pokušava sletjeti, ali se sruši. Pilot (Tintrinai Thikhasuk) je ubijen, a putnica (Maria Thelma Smáradóttir) teško povrijeđena i bez svijesti. Overgård joj previja ranu i vodi je u svoj avion. Ona ne govori engleski. On se vraća na olupinu helikoptera i pronalazi hranu, medicinsku opremu, i fotografiju na kojoj je putnica i njen preminuli muž i njihovo djete. Kako bi spasio njen život oni kreću u dugo putovanje do sezonskog utočišta. Poslje mukotrpnih sati putovanja i mnogobrojnih prepreka koje nepregledni led i zima donose, shvata da je žena pred umiranje. Daje joj fotografiju i nastavlja. Put za njega donosi nove opasnosi – upada u pukotinu između leda i teško povređen vraća se do skrovišta gdje je ostavio umiruću putnicu. Kada je konačno stigao nazad, vidi da je ona još živa. Tračak nove nade dolazi kroz zvuk propelera. Jedan helikopter se približava i dolazi im u pomoć.

Film je sniman tokom devetnaest dana na Islandu. Mads Mikkelsen komentarišići film i njegovu ulogu ocjenio je ovo najtežim snimanjem u svojoj karijeri. Reditelj inspirisan prirodom i njenom surovošću, naročito na ovoj tački svijeta koja zastrašuje svojom nepristupačnošću, smješta jednog čovjeka u položaj da traga za spasenjem, preživljavajući, snagom volje za životom, i njegovim dobročinstvom da pomogne i ranjenoj putnici. U svakom, pa i ovom preživljavanju ima tračak nade, koji donosi punoću života, kakva stiže nakon ovakvih životnih prilika.

Film je nominovan na Kanskom festivalu za najbolju fotografiju, jer zaista kadrovi, veličina prostranstva i sve situacije kroz koje prolazi Overgård na mnogo načina od estetskog do životnog oduzimaju dah.

Film ‘Arctic’, subota u 22 časa i 20 minuta.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.