Nedjelja u 20 časova

Balkanska međa: Na međi istorije i fikcije

  • 24.01.2021. 15:25

Priča o herojima, uhvaćen trenutak istorije ratovanja zbog međa ili meta kritika američko-ruske geopolitike i kinematografije? Procijenite sami. Bez obzira koji odgovor smatrate validnim "Balkanska međa" je još jedan odličan primjer novog talasa ruskog patriotskog filma, koji se rade po uzoru na američke blokbastere.

Srpsko-ruska koprodukcija ovoga filma bila je na zavidnom nivou što možemo da vidimo prije svega kroz kasting u kojem su sve same zvijezde balkanske i istočne filmske scene. Pored toga obilje specijalnih efekata zasigurno je povećalo broj nula u budžetu ovog modernog akcionog filma, kao i izbor lokacija snimanja.

Sigruno je da je ovaj film izazvao veliku prašinu i u krugovima koji nisu samo filmski i produkcijski. Svojom veoma osjetljivom temom, a to je zauzimanje aerodroma "Slatina" u Prištini 1999. godine od strane ruskog tima za specijalne zadatke u sred NATO bombardovanja Srbije, nije prošao nezapaženo. 

Pogotovo što je jedna tačka u burom vremenu 90-tih godina oplemenjena i fiktivnim likovima i pričama koji oslikavaju tadašnje generalno stanje na Kosovu i Metohiji – silovanja, krađe organa, trgovina ljudima, oružjem i opijatima.

Kolika je granica između fikcije i istorije možemo da nagađamo, ali sigurno je da je film veoma dinamičan i napet, sa likovima koji odišu stvarnim i mogućim, a posjeduje između krvi i suza ono najvažnije – nadu da sve može biti drugačije i da se možda neke međe mogu premostiti.

Ne propustite najbolji filmski program na ATV-u.
 

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм