ČETVRTAK 16:50

BLIŽNJI: Život u modernom Vavilonu

  • Izvor: ATV
  • 11.08.2022.12:25

'Bližnji' je srpski TV film iz 2008. godine u režiji Milivoja Miška Milojevića, a prema scenariju Gorana Petrovića. Scenario je nastao po motivima priča 'Reči', 'Matica', 'Slučaj u Balkanskoj ulici', 'Priča', te prema motivima pripovetke 'Bližnji' iz nekoliko zbirki Gorana Petrovića.

Radnja filma prati jedan dan, od zore do sumraka i ponovnog svitanja, u kojem junaci doživljavaju susret sa svojom sudbinom. Uspješni biznismen Hranislav (Miodrag Krivokapić), dolazi u posjetu svojoj ljubavi iz mladosti, vremešnoj Stanislavi(Milena Dravić). Njihov susret, u organizaciji mladog bračnog para (Bojana Stefanović i Nebojša Milovanović), otkriva svu tragiku života ispunjenog iznevjerenim nadama i očekivanjima. Kroz film upoznajemo i druge stanare zgrade, a kako je pisac naziva, 'vavilonske kule' u centru Beograda, njihove živote i sudbine: starog Boždara Gostiljca (Đuza Stoiljković), mladog i ambicioznog Jakova (Dragan Mićanović) i zastavnika Andriju Gavrovića (Bore Stjepanovića). Susret sa anđelom (Tihomir Stanić), sve će ih promjeniti. Poput žitelja mitskog Vavilona, stanari ove zgrade nepogrešivo osjećaju da ništa više neće biti isto u vremenu koje dolazi.

Film je prikazan na filmskom i televizijskom festivalu u Šangaju 2009. godine i na prestižnom televizijskom festivalu Prix Italia u Torinu.

Film 'Bližnji', četvrtak u 16 časova i 50 minuta.