PETAK U 12

BOŽIĆNA PRIČA: Radost novog rođenja

  • Извор: АТВ
  • 05.01.2022. 12:00

Božić, najveći praznik pravoslavnih hrišćana, rođenje Hrista Spasitelja, onoga koji je u ime Oca i Svetoga Duha, došao na svijet da spasi cio ljudski rod od grijeha, simbol je rađanja, mira, ljubavi, praštanja i jedinstva. Praznik porodice i neraskidivih veza, radosti i osmjeha. Dan kada se posvećujemo sjećanju i njegovanju najvećih ljudskih vrijednosti – našega sabratstva i sestrinstva. Dan kada se usrdno pomolimo za zdravlje, oprost grijeha, svaku blagodet i dan kada svi opet i iznova dobijemo priliku da novim rođenjem, postanemo bolji i da svakodnevno njegujemo velike hrišćanske vrijednosti i zapovijesti.

Dan porodične radosti i veselja, uz plamen svijeće, bogatu trpezu, pjesmu i radost, pšenicu i vino.

ATV vam donosi 'Božićnu priču' prepunu radosti, pjesme, božićnih običaja, lijepih želja i prazničnog raspoloženja. U studiju vas očekuje naša Zorica Petković i mnogo lijepih i interesantnih priča o najvećem hrišćanskom prazniku.

Kako se proslavlja Božić i koje je njegovo najveće značenje za hrišćane? Koji su to tradicionalni običaji? Njegujemo li u savremenom dobu vrijednosti koje nam nalaže Božić? O smislu, ljepoti i blagodeti Božića i novog početka koje donosi, urednica i voditeljka će razgovarati sa Zoranom Pajkanovićem, sveštenikom Eparhije banjalučke.

Zajedno ćemo poslušati i Poslanicu njegove Svetosti patrijarha srpskog Porfirija, koja ukazuje upravo na sve vrijednosti Božića – građenje mira u nama i oko nas i življenje Božje ljubavi.

Govorićemo o običajima. Kako se Božić proslavlja na Romaniji? Duh tradicije njeguje Pjevačka grupa sarajveko-romanijske i gornje drinske regije. Na originalan način, pokazaće nam kako brižljivo čuvaju božićne običaje u svom kraju.

Donosimo vam priču o manastiru Gomionica, nacionalnom spomeniku vrijedne arhive koja datira čak u XVI vijek. Od starih rukopisa, preko ikona, do fresaka, manastir Gomionica je s pravom riznica srpske kulture i duhovnosti.

Rusko-srpski hram i duhovno-kulturni centar u Banjaluci značajan je i vrijedan projekat Srpske pravoslavne crkve. Donosimo priču o toku izgradnje, ali i o samom značaju i posvećenju ovog hrama ruskom caru Nikolaju II Romanovu za njegovu nesebičnu ulogu i zalaganje za srpski narod u Drugom svjetskom ratu.

Nekoliko vjernika okupilo se u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bijeljini. 'Petropavlovske pojce' spojila je vjera i ljubav prema pojanju i muzici. Poslušaćemo darove njihovog zajedništva i uživati u ljepoti koju je nemoguće ne zapaziti.

Gusle su oduvijek bile zaštitni znak juga Hercegovine. Tamo, stari kažu, ako se nešto nije opjevalo uz gusle kao da se nije ni desilo. Priča o nekoliko hercegovačkih mladića vratiće vjeru u očuvanje istorije i tradicije, a kako drugačije nego uz gusle.

Selo Čečava kod Teslića krije najstariju crkvu u tom kraju. Kako izgleda okupljanje vjernika oko čečavske crkve u vrijeme velikih praznika?

Očekuje vas još mnogo priča o tradiciji, miru, ljubavi i hrišćanskoj radosti. Hristos se rodi!

'Božićna priča' petak u 12 časova.