NEDJELJA U 21

MIRKO I SLAVKO: Idoli jugoslovenskih mališana

  • Извор: АТВ
  • 11.09.2022. 12:00

Čuveni strip 'Mirko i Slavko' autora Desimira Žižovića Buina bio je svojevremeno, a slobodno možemo reći i danas, strip koji su obožavale generacije i koji se u vrijeme svog prvog tiraža štampao u nevjerovatnih 200 hiljada primjeraka. Dva mališana, partizana, izdvojila su se iz crtačevog serijala o nedaćama Drugog svjetskog rata 'Nikad robom' i postali ne samo omiljeni junaci generacija, nego i strip koji je ostao upamćen po svom ogromnom komercijalnom, a manje umjetničkom uspjehu.

Inspirisan stripom, reditelj Branimir Tori Janković '73. godine lansira istoimeni film koji je po žanru lijepo uskađen partizanski film i komedija prilagođena djeci. Bio je to prvi dječiji film sa ratno-partizanskom tematikom, nakon kojeg će biti popularni filmov 'Salaš u Malom Ritu' i 'Zimovanje u Jakobsfeldu' reditelja Branka Bauera.

Priča o idolima jugoslovenskih mališana počinje '41. godine za vreme Drugog svetskog rata kada u njihovom selu nakon njemačke kaznene ekspedicije ostaju samo djeca, ali i ona pronalaze način da se suprostave okupatoru i priključe partizanima. Prije svega organizuju ponovni život na selu, a onda do detalja smišljaju konačan udarac i otpor okupatoru. Dječaci Vladimir Radenković (Mirko) i Dragan Radonjić (Slavko) pokazali su veliko glumačko umijeće i sa svojim ostalim kolegama, mališanima, pokazali kako je dječiji svijet mašte, borbe i nevjerovatne hrabrosti, iako izmišljen, dovoljan da pobjedi svako zlo.

'Mirko i Slavko' sigurno će ostati upamćeni u svijetu filma i stripa, ali i među generacijama koje su uz njih odrasle ili one koje su takve nedaće i takvu hrabrost i ljepotu življenja i borbe za život i sami iskusili.

Film 'Mirko i Slavko' nedjelja u 21 čas.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.