SUBOTA U 22:30

NEVER GROW OLD: 'Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada'

  • Извор: АТВ
  • 04.03.2023. 12:00

‘Never Grow Old’ je anti-vestern iz 2019. koji je napisao i režirao Ivan Kavanagh. Priča prati Patricka Tatea, irskog pogrebnika koji enormno počinje da profitira kada u miran pogranični grad u kojem živi stigne odmetnik, Holanđanin Albert, i počne da ubija sve pored sobom. Albertova banda pretvara grad u jazbinu od krvi i mesa, a Patrik mora da bira: da li će uzimati krvavi novac od sahranjivanja i žrtava i njihovih dželata, kako bi pod prijetnjama i pritiscima sačuvao najbliže ili će se usprotiviti i postati još jedno ime na listi za pogubljenje.

Simbolično priča stavlja grad i pogrebnika u situaciju da bira između hrišćanskog i ljudskog, i onog demonskog, krvničkog, obojenog novcem koji dobija. I dok strah o nepovjerenje rastu, stvara se sve veći jaz između njega, njegove porodice mještana, pa osuda i prezir počinju i samom Patriku da ‘kopaju grob’.

Film je žanrovski određen kao anti-vestern, tj. jako je nagašeno poigravanje sa formom klasičnog vesterna kada su upitanju sama slika u kojoj su itekako pocrtani bijeda i izrazito sumoran krajolik kojem je osnova blato, a u radnji zakopavanje mrtvih. Isto tako, žarovska poigravanja odigrala su se u oslikavanju likova, jezika i psihološki složenih odnosa, sa jakom simbolikom hrišćanstva i pravog života poslije smrti, kao i ‘grobarske’ profesije koja nikad ne stari i u kojoj nikad ne prestaje taj dodir sa smrću.

Odlične kritike, propratile su nominacije, te nekoliko nagrada – prije svega Johnu Cusacku za najboljeg glumca na ‘Almeria Western Film Festivalu’, te nekoliko nagrada na Festivalu irskog filma i televizije.

‘Never Grow Old’, subota u 22 časa i 30 minuta.

Тагови: