NEDJELJA U 21

POVRATAK OTPISANIH: Kultni Prle i Tihi

  • Извор: АТВ
  • 05.12.2021. 16:00

Kompletan serijal filmova i serija o avanturama Prleta i Tihog i njihovih saboraca u okupiranom Beogradu tokom Drugog svjetskog rata upamćen je u jugoslovenskoj kinematografiji kao jedno od najpopularnijih ostvarenja sa ratnom, partizanskom, tematikom.

'Povratak otpisanih' iz '76. godine predstavlja nastavak filma 'Otpisani' i prvu epizodu istoimene TV-serije. Čuveno ime novinarstva i nekadašnji glavni urednik 'NIN-a' Dragan Marković napisao je tekst oba dijela filma, a režirao ga je takođe veliko ime domaće kinematografije, Aleksandar Đorđević.

U ljeto '44. godine Prle (Dragan Nikolić) i Tihi (Vojislav Brajović) već su iskusni partizanski borci, zajedno sa Jocom (Pavle Vujisić), starim i hirovitim radio-operatorom, dobijaju zadatak da se probiju u Beograd, koji je još uvijek pod okupacijom. Kao jedine preživjele iz njihove trupe, Gestapo i Specijalna policija čekaju svoju priliku da ih uhvate još od '41. godine. U misiji da zarobe pronacističkog ministra, moraju da spriječe i atentate na simpatizere otpora. U toj trci sa neprijateljem i vremenom koriste automobile, odjeću i dokumente zarobljenog pronacističkog ministra. Tokom njihovog putovanja ministar bježi i upozorava Gestapo.

Prle i Tihi bili su jugoslovenski pandan akcionim junacima – ilegalci, snalažljivi, nepobjedivi, šarmantni, na strani pravde. Junaci koji su idalje simbol jednog vremena i njegove vrijednosti, a i nastojanje da se borba sa okupatorm nikada ne zaboravi, baš kao i njihova snaga, volja i misija da ga slome. Osim toga, Prle i Tihi nisu bili samo filmski junaci – oni su svoju slavu živjeli i izvan platna. Maestralnom Nikoliću i Brajoviću, pridružili su se Pavle Vujisić, Aleksandar Berček, Stevo Žigon kao nenadmašni Kruger i veoma dugačak spisak glumaca, koji su svako u svom liku postavili standarde ne samo ovoga žanra, nego i njihovog zanata.

Još jedno remek-djelo je utkano u 'Otpisane' – kompozicija za uvod Mikija Manojlovića koja je i danas omiljena, često se čuje na radio stanicama, a postala je i popularan 'ring-tone' telefona.

Avanture Prleta i Tihog, omiljena partizanska priča obučena u američku akciju, junaci iznad svih u otporu protiv okupatora bili su i ostali obavezna filmska lektira.

'Povratak otpisanih' nedjelja u 21 čas.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.