NEDJELJA U 21

SALAŠ U MALOM RITU: Obožavani film djetinjstva

  • Извор: АТВ
  • 15.10.2022. 18:00

Izašao iz pera Arsena Diklića, u režiji proslavljenog reditelja Branka Bauera, 'Salaš u Malom Ritu' je dio televizijske serije i takođe nastavak filma 'Zimovanje u Jakobsfeldu', u kojem se hronološki radnja odvija nakon priče o djetinstvu Vase i Milana u malom, izmišljenom, vojvođanskom mjestu Mali Rit. Dječiji roman Arsena Diklića ocjenjen je svojevremeno najboljim angažovanim romanom, koji ima potpuno antiratnu notu – ne uvlačimo djecu u ratove, ostavimo ih da uživaju u onome što najbolje znaju, vragolijama svoga djetinjstva.

Radnja je smiještena u izmišljeno mjesto Mali Rit tokom Drugog svijetskog rata, gdje surovi njemački vojnici uzimaju grupu talaca i maltretiraju dječaka Vasu, koji kako bi se osvetio pali zalihe kukuruza za vojsku. Opasni nacistički policajac i oficir Gestapoa Šiceru mjestu zavodi strahovladu i sprovodi opsežnu istragu. Kako bi zaštitili mještane, kojima prijeti hapšenje i streljanje, dječaci Milan i Raša kontaktiraju partizane.

Snimanje je trajalo više od godinu dana, nadomak Beograda u selu Ovča. Film je osvojio mnogobrojne nagrade na filmskim festivalima, ali najznačajnije su one dodjeljene na pulskom festivalu '76. godine. Takođe, Baureov i Diklićev zajednički rad provlačio se kroz bogatu jugoslovensku kinematografiju, a možda i najbolje priznanje stiglo je 2016. kada je film zaštićen kao kulturno nasljeđe od velikog značaja.

Hoće li Milan i Raša uspjeti da sačuvaju svoje selo i zaštite prijatelja Vasu? Kako su se ratne godine poigrale sa najnevinijim dobom – djetinjstvom?

'Salaš u Malom Ritu' u nedjelju u 21 čas.

Тагови:
  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.