SUBOTA U 21

THE PROFESSOR AND THE MADMAN: Fascinantna istorija Oksfordskog rječnika

  • Извор: АТВ
  • 13.08.2022. 13:00

Biografski film 'The Professor and the Madman' iz 2019. godine, zanimljiva je priča o sastavljanju prvog izdanja Oksfordskog rječnika, na kojem sredinom XIX vijeka radio profesor James Murray. Suočen s ogromnim zadatkom izrade sveobuhvatnog rječnika, s citatima i ilustracijama upotrebe svakog značenja za svaku riječi, te s dokazima za najraniju upotrebu svake od njih, Murray je zatražio pomoć desetina filologa amatera kao dobrovoljnih istraživača.

Između ostalog kao bazu koristio je više od 10 hiljada riječi koje su sastavili pacijenti u Broadmoor Criminal Lunatic Asylum, koje je njegov prijatelj i dugogodišnji kolega dr. Williama Minor, vojni ljekar, prikupio dok je boravio u već pomenutoj umobolnici, sa dijagnozom ludaka zbog koje je pala optužnica za hladnokrvno ubistvo koje je počinio.

Kritika je imala prilično dobre ocjene za ovu fascinantnu priču o svaranju najznačajnijeh rječnika u britanskoj istori, ali je film doživio ozbiljn pravni spor, kada su Mel Gibson i Farhad Safinia podigli tužbu protiv 'Voltage Pictures' zbog njihove želje da kontrolišu određene aspekte produkcije. Tužba je odbijena, a Gibson i Safinia su se distancirali od projekta i nazvali verziju koju je 'Voltage' objavio 'gorkim razočarenjem'. Nisu učestvovali u promociji filma. Safinia nije dobila priznanje za režiju ili kao ko-scenarista filma, već je bila zaslužna pod pseudonimom 'P. B. Shemran'.

Film 'The Professor and the Madman', subota u 21 čas.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.