Дворови

Афричка куга свиња поново потврђена у Бијељини

  • Извор: СРНА
  • 09.04.2024. 16:03

Афричка куга свиња поново је потврђена у Бијељини на фарми са 380 крмача и 600 прасади у селу Дворови, рекао је Срни помоћник министра за ресор ветеринарства Негослав Лукић.

"Данас је донесено рјешење о проглашењу зараженог подручја од три километра и угроженог подручја од 10 километара у Бијељини, а Министарство пољопривреде је прије десетак дана донијело мјеру забране промета свиња на сточним пијаца јер их је струка препознала као мјеста гд‌је се врши илегалан промет животиња", рекао је Лукић.

Он је навео да ће све животиње на фарми гд‌је је потврђена свињска куга бити еутаназиране и констатовао да Бијељина и даље нема обезбијеђено сточно гробље, што је обавеза сваке локалне управе у складу са Законом о ветеринарству.

"Нажалост, сточна гробља нису обезбијеђена у Бијељини. Постоје двије локације за које ми је речено да ће на једној од њих бити збринуте еутаназиране животиње", рекао је Лукић.

Он је напоменуо да није добро што Градска управа Бијељина до данас није успоставила сточно гробље, те подсјетио да је то важно како се не би понављало као прошле године да се локације за уклањање животињаских лешева траже и по пет дана, иако је важно збринути лешеве у што краћем року како би се спријечило ширење заразне болести.

Лукић је навео да је Републику Српску афричка куга свиња до сада коштала 25 милиона КМ директне штете, као посљедица неодговорног понашања људи, односно због илегалног промета животиња.

Помоћник министра за ветеринарство је поново упутио апел фармерима да подигну на највиши ниво одоворност и спровођење биосигурносних мјера.

"Појава афричке куге свиња на фарми у Бијељини може угрозити процес поновног усељавања животиња на фарме", упозорио је Лукић.

Он је истакао да ресорно министарство стално апелује на поштовање биосигурносних мјера, донесен је и правилник о тим мјерама, те нагласио да је увјерење о здравственом стању животиња једини гарант да је ријеч о здравим животињама.

"Нажалост, поред свих наших апела, појединци их не поштују, што је показала инспекцијска контрола претходних 10 дана на 38 локација у Републици Српској, од којих су у 25 уочене неправилности и покренути управни поступци", навео је Лукић.

Лукић је рекао да су контролисани ресторани, објекти који нису одобрени за клање животиња, а у којима се врши клање без надзора и прегледа, као и промет животиња.

Он је подсјетио да појаве афричке куге свиња није било претходна три мјесеца у Републици Српској, али је вирус присутан у заједници.

Према његовим ријечима, осим новог случаја у Бијељини, случајеви афричке куге свиња су прије пет дана регистровани у Милићима и Власеници, као и на Сокоцу у популацији дивљих свиња. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.