Potresni prizori

ATV u poplavljenim dijelovima Srpske: Poplave odnijele jedan život

  • Извор: АТВ
  • 11.12.2022. 19:15

Posljedice poplave odnijele su jedan život. Tijelo muškarca pronađeno je tokom čišćenja odrona na putu Novi Grad - Prijedor. U Novom Gradu na snazi je i vanredna mjera odbrane od poplava a u školama sutra neće biti nastave. Problematično je posebno u Osnovnoj Školi Sveti Sava. Voda je ušla i u veliki broj objekata a lokalni putevi su prekinuti.

„Ono što svakako nije dobra stvar imamo i ljudske žrtve odron koji se desio na magistralnom putu iza nadvožnjaka prema Prijedoru prilikom čišćenja utvrđeno je da je stradala jedna osoba. Vjerujem da je danas za nijansu lakši dan, dobra je vijest što nema padavina. Dobra je vijest što u gornjem toku Une i Sane vodostaj stagnira i nadamo se da će naša prepuna stanica ovaj maksimalni pad pumpanja podzemnih voda i da nećemo imati većih šteta“, izjavio je Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada.

Strahota, ovom riječju Igor Vuković iz Gornjeg Vodičeva kod Novog Grada opisuje trenutno stanje. Najgore je priča Igor, što im je voda ušla u kuću. Situacija je loša i u Dobrljinu. Pojedina domaćinstva samostalno ispumpavaju vodu iz dvorišta. 

„Zasad držimo, raste po dva centimetra na sat, ušla voda u kuću to je najgore a ostalo kako će biti i šta će biti, šta će noć sve to, nadamo se da će biti dobro to sve zavisi“, rekao nam je Igor Vuković, iz Gornjeg Vodičeva.

Nakon neprespavane noći i borbe sa vodom situacija se smiruje u okolini Kozarske Dubice. U selu Vrioci zbrajaju štetu. U nebo gledaju i nadaju se da im se neće ponoviti 2014. godina. 

„Nadamo se na neće biti 2014., sad šta će biti, vidjećemo, nikad se sa njom ne zna očekujemo da će biti puno vode. Sutra će biti, ovo danas još nije opasno i noćas neće biti opasno sutra će biti opasno“, rekao je Dragoljub Dragičević, iz sela Vrioci.

Una prijeti i dalje. Izlila se na nekoliko mjesta  i na magistralni put Kozarska Dubica-Kostajnica, pa je i saobraćaj otežan. Ukoliko bude opasnosti od izlijevanja ponovo će kaže načelnik proglastiti vanredno stanje.koje je na snazi bilo od noćas pa do 5 sati ujutro.

„Na onovu vodostaja večeras do 12 sati mi ćemo pratiti te prognostičke modele vidjećemo trend rasta Save i Une. Ukoliko bude opasnosti od izlijevanja vode u grad mi ćemo ponovo proglasiti vanredno stanje i obustavićemo školu ali se ja nadam prateći trendove da gore uzvodno prema Zagrebu i Bihaću... mislim da neće biti potrebe za to“, rekao je Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice.

Na terenu je i Civilna zaštita i Vode Srpske. U roku od 48 sati biće napravljen tačan prijedlog sanacije štete da se u slučaju padavina oštećenje ne bi ponovilo. Nasip je, kažu, potrebno hitno sanirati

„Ali kažem vam, ovo su takve situacije da bujične poplave izuzetno brzo dolaze ostave veliku štetu i voda se vrlo brzo povuče u svoje korito odnosno u konkretnom slučaju u kanal“, rekao je Milan Novitović, vd. direktora Republičke uprave civilne zaštite.

Situacija je, kažu za sada, pod kontolom. Osim ljudstva angažovan je i veliki broj na  materijalno-tehnička sredstva.

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.