Načelnik

Bjelica građanima Sokoca čestitao krsnu slavu i Dan opštine

  • Извор: АТВ
  • 01.08.2023. 18:46

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica čestitao je sugrađanima krsnu slavu i Dan opštine.

“Sveti Ilija Gromovnik je zaštitnik našeg Sokoca. On je krsna slava našeg hrama, naše Romanijske Lazarice”, poručio je Bjelica.

Naveo je da se poštuje u svim hrišćanskim crkvama, u judeizmu i u islamu.

“Srećan i blagosloven nam bio praznik i ne zaboravimo da nema pojedinačnog dobra bez dobra za zajednicu, te da su ljudi najpreči i da se uvijek vrijedi boriti. Zbog svog značaja i za muslimane, i za katolike, i za pravoslavne hrišćane, Ilija se od 1752. godine na zahtjev Franjevaca Svetoj Stolici, poštuje kao svetac zaštitnik BiH”, istakao je Bjelica.

Bjelica je dodao da se u ovom svetitelju ujedinjuje ono što smo bili prije hrišćanstva i ono što smo kao kršten narod.

“Sokolac se moli svom zaštitniku, za naše kolektivno dobro, za napredak zajednice, za bolje sutra. Zbog toga u narednom periodu moramo naš velelepni hram, našu sabornu Lazaricu freskopisati. A to treba da uradimo onako kako su je naši preci sagradili. Da svako da onoliko sebe i od sebe koliko je kadar. Kao što piše da je 1881. godine crkvu sagradio narod Sokoca i Romanije, tako isto treba da piše da je narod i freskopisao svoju svetinju. Sveti Ilija je u kraljevini bio zaštitnik puškara rabačija, i vazduhoplovaca što je simbolična poveznica sa težnjom Sokoca da leti i ima aerodrome”, rekao je Bjelica.

Naveo je da Svetog Iliju slave i Mokro, Ilijaš i Trebević.

“Dakle nema bolje poveznice za sve nas iz Sokoca, osnosno sa Glasinca i Romanije od Svetog Ilije”, poručio je Bjelica.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.