Načelnik opštine i ministar

Bjelica i Košarac o projektima od važnosti za narod Sokoca

  • 04.05.2023. 15:28

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica razgovarao je sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem o projektima od važnosti za narod Sokoca i regije. Od proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, vodosnabdijevanja, rješenja otpadnih voda do turizma teme su koje su obilježile ovaj sastanak.

Razgovarano je o patriotskim temama i inicijativama za njegovanje kulture sjećanja u Srpskoj, s fokusom na Vojničko spomen-groblje „Novi Zejtinlik“ i upotpunjavanje sadržaja u kompleksu manastira „Sokolica“ na Ravnoj Romaniji.

Bilo je riječi o projektima sveubuhvatnog rješavanja otpadnih voda sa posebnim akcentom na kolektor u Glasinačkom polju koji predstavlja završnu fazu velikog projekta rješavanja otpadnih voda. Takođe pažnja je posvećena razgovorima o pripremi za realizaciju projekta prečišćavanja pijaće vode koji opština Sokolac radi u saradnji sa Razvojnom agencijom Republike Češke.

"Gospodin Košarac je pokazao razumjevanje i spremnost da podrži projekte koji su važni za opštinu Sokolac i Republiku Srpsku. Ministra sam upoznao sa planom dinamike aktivnosti za izgradnju Trga i Gradske kuće u Sokocu koju su podržali rukovodstva Srbije i Republike Srpske na sastanku održanom 14.aprila u Beogradu“ – naglasio je Bjelica.

Pored široko poznatog Skorup kajmaka kome je zahvaljujući Udruženju proizvođača “Romanijski skorup-kajmak”, od strane Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine priznato ime porijekla i upisano u registar imena porijekla, opštine koje čine regiju Romanije imaju i brojne druge proizvode koje treba brendirati i zaštiti. Od meda, preko jagnjetine, do krompira sa Borika i sa Glasinca. Tu možemo da ubrojimo i prirodnu kozmetiku iz Pčelarskog centra Batinić, koziji sir, te sokolačke, odnosno danas pjesačke viršle.

"Mnogo je potencijala koji još nije iskorišten i stavljen u službu boljeg života građana. Smatram da je važno da stanovnici romanijskih opština prepoznaju mogućnosti i pronađu interes u registrovanju, pakovanju i brendiranju domaćih proizvoda“ – smatra načelnik Bjelica.

Bjelica ističe da Opština Sokolac radi na parcelizaciji i idejnom rješenju tri tipske kuće različitih veličina sa kompletnom projektnom dokumentacijom koja će biti besplatno ponuđena kupcima placeva u okviru planinskog resorta „Sokolov grad“.

"Izgradnja „Sokolovog grada“ na Ravnoj Romaniji dio je Strategije razvoja opštine Sokolac, Strategije razvoja turizma, te predstavlja važan stub za turizam i privredu Sokoca. Ovaj planinski resort produžetak je Olimpijskog centra Jahorina i spona sa Igrištima i Andrićgradom. NJegovom izgradnjom steći će se uslovi da se da dodatni zamajac sličnim projektima u opštinama Han Pijesak i Rogatica. Sokolac je srce Romanije i centar regije te je prirodno da razmišlja i radi na što boljem povezivanju i funkcionisanju ovog područja – rekao je Bjelica.