Kod Sokoca

Bratsкi i složno: Obilježen Dan manastira na Ravnoj Romaniji

  • Извор: СРНА
  • 12.08.2023. 12:59

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom služio je juče Svetu arhijerejsku liturgiju i pomen za srpske junake u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, kod Sokoca, a potom je organizovana i litija povodom Dana manastira u narodu poznatog kao Sokolica.

Na unutrašnjim zidovima hrama koji obilježava 18 godina od proglašenja manastirom, umjesto ikonopisa upisana su imena više od 4.000 poginulih srpskih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

Obraćajući se vjernicima mitropolit Hrizostom rekao je da je ovaj manastir duhovno ognjište narodu na Romaniji, oko koga će se okupljati kao oko svog porodičnog ognjišta, grijati vjerom, ljubavlju, molitvom i svim vrlinama.

“Još je značajnije da je ovaj manastir postao i simbol svih naših mučenika i stradalnika poginulih na Sarajevsko-romanijskoj regiji, koji su svoje živote dali za našu slobodu, jedinstvo i pravo da postojimo kao srpski narod na ovim prostorima“, istakao je mitropolit Hrizostom.

On je naglasio da je juče u porti ovog hrama održana akademija posvećena ljudima koji su u se u svoja vremena borili pod drugim okolnostima za ista prava srpskog naroda, a bili su to hajduci – srpski junaci koji su u teška vremena opstali pod Turcima, iznalazeći načine da srpskom narodu pomognu da opstane i da se sačuva pravoslavna vjera.

Mitropolit Hrizostom istakao je da se srpski narod uspio osloboditi, sačuvati svoj identitet, vjeru, crkvu i unaprijediti sve to, dodajući da je jedan od tih napredaka i ovaj manastir, koji uvijek potsjeća na veliku žrtvu mučeništva.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da se srpski narod na današnji dan okupio na Romaniji 1990. godine pod jedan barjak, iskazao potpuno jedinstvo i slogu, prevazišao podjele i zajedno pod trobojkom uspio da ostvari srpsku državu sa lijeve strane Drine, epohalno djelo o kome su vjekovima sanjali ranije generacije.

“I dalje moramo iskazati slogu i jedinstvo, zajedništvo, a ovo je pravo mjesto sa koga se ova poruka šalje, da možemo da odbranimo ono što su naši junaci u krvavom građanskom ratu od 1992. do 1995. godine ostvarili”, poručio je Bjelica.

On je podsjetio da je ovaj hram na Ravnoj Romaniji posvećen srpskim junacima koji su svoje živote ugradili za odbranu Srpske, te da je u porti hrama izgrađena kapela na čijim su zidovima upisani hajduci, pripadnici „Mlade Bosne“ i pripadnici Ravnogorskog pokreta, na mjestu gdje se svake godine 11. avgusta okuplja vjerni narod sa svojim sveštenicima.

Bjelica je najavio da će u porti manastira na Ravnoj Romaniji biti izgrađen još jedan konak i muzej.

Uz Dan manastira na Ravnoj Romaniji sokolačka Ustanova za kulturu „Pero Кosorić“ organizovala je i ove godine „Gospojinske večeri kulture“ 26. po redu pod tradicionalnim nazivom „Tebi goro Romanijo“.

Direktor ove ustanove Duška Lukić rekla je Srni da je u okviru ove manifestacije pripremljen bogat kulturno-umjetnički program u kome su, osim mladih umjetnika, učestovale izvorne pjevačke grupe, Кulturno-umjetničko društvo /КUD/ „Zavičaj“ i Udruženje za srpsko izvorno pjevanje „Glasinac-Tomislav Borovina“, te КUD „Sveti Pantelejmon“ sa Han Pijeska, kao i guslar Petronije Čolaković, član sokolačkog Guslarskog društva „Romanija“.

U porti hrama je organizovana prezentacija tradicionalnih romanijskih jela, izložba ručne radinosti dva sokolačka udruženja, te predmeta izrađenih u okviru radno-okupacione terapije Specijalne bolnice za psihijatriju i Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu.

Sokolačko Udruženje pčelara „Glasinac“ na današnjoj manifestaciji prezentovalo je romanijski med, proizvode od meda i ljekobilja, te ugostilo svoje prijatelje pčelare iz Arilja, Berana i Prijepolja.

Na jednom od štandova Turistička organizacija Sokolac prezentovala je raznovrsnost turističke ponude na području opštine Sokolac.

Direktor Turističke organizacije Sokolac Brankica Bašić rekla je da je u sportskom dijelu programa održano takmičenje „Romanijski višeboj“ u kome su se učesnici nadmetali za titulu hajduk-harambaša Romanije.

Ona je navela da je u okviru takmičenja ove godine organizovao i simbolično plaćanje putarine, po uzoru na legendu prema kojoj su trgovci plaćali prolaz preko Romanije ostavljajući dukat na kabanicu koju je postavljao harambaša.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: