Гдје је излаз?

Брод у озбиљној кризи: Хаос у Дому здравља и комуналном предузећу

  • Извор: АТВ
  • 17.01.2024. 14:51

Одборник у Скупштини општине Брод Милош Станишић рекао је да је општина, поступцима првог човјека општине, доведена у озбиљну кризу.

"Свједочимо немилим догађајима кризе на више нивоа у јавним предузећима и установама у локалној заједници које је локална власт својим нестручним руководством, страначким и прекомјерним запошљавањем, недомаћинским управљањем довела у озбиљну кризу. Колапс у Дому здравља и комуналном предузећу, који су међу најважнијим у структури предузећа у нашој локалној заједници, су у таквој кризи из које тешко видимо излаз. Говорило се о дизању кредита, да се покрпе рупе, али до данас их нису добили“, рекао је Станишић за АТВ.

Како је додао, постоје нагомилани дугови за неплаћене доприносе.

"Проблем је и са одласком радника у пензију који не могу да остваре пензију јер им нису уплаћени доприноси у претходном периоду“, рекао је Станишић.

Како је навео, прије двије године су упозоравали да би се овакво нешто могло догодити.

"Прије двије године смо упозоравали приликом именовања нестручног лица, без искуства да управља тако важном установом, било је бесмислено али скупштинска већина је тако одлучила и данас имамо посљедице које трпимо“, каже Станишић.

Доктор Саша Миличић, специјалиста интерне медицине рекао је за АТВ да је ситуација у Дому здравља у Броду из године у годину све тежа.

"Обим пацијената је исти или чак и већи због старости популације, љекара је све мање. Они који млади дођу овјде, врло брзо и оду. Имамо много љекара којима се ближи пензија а нема ко да их наслиједи“, каже Миличић.

Како је рекао, љекари у Дому здравља немају обезбијеђене основне услове за рад што им ствара додатни притисак.

"Уколико један љекар мора бринути о гријању, хоће ли бити основних лабораторијских налаза и других материјалних услова за рад то је заиста врло тешко и омета читав процес рада“, додаје он. 

Проблем је, каже Миличић, однос локалних власти према институцијама.

"Не могу се само запошљавати немедициски радници а да медицински радници не долазе него одлазе, то је фатална грешка“, додаје.

Миличић напомиње да је упозоравао локалне власти али да је наишао на зид и није добио одговор.

Подсјећамо, рачун комуналног предузећа у Броду је блокиран ради наплате дуга од пар стотина хиљада КМ, чиме радници неће добити своје плате. Поред тога, и Дом здравља у Броду суочен је са тужбама ради неизмирења обавеза.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.