Фоча

Ђацима незапослених родитеља по 200 КМ помоћи

  • Извор: Агенције
  • 07.11.2023. 15:34

Ученици основних и средњих школа из Фоче, чија су оба родитеља незапослена, добили су данас по 200 КМ једнократне помоћи, што је једна од нових мјера социјалне политике ове локалне заједнице.

Након проведеног јавног позива, право на помоћ остварило је 112 основаца и средњошколаца из 66 породица, па је за ове намјене из општинског буџета укупно издвојено 22.400 КМ.

Миланки Кунарац, мајци троје дјеце, од којих су двоје школарци, уплаћено је 400 КМ једнократне помоћи.

"Син је ученик четвртог разреда, а кћерка другог разреда средње. Супруг је у пензији, ја сам на бироу од 2005. године и ова помоћ ћа нам доста значити", рекла је Кунарац.

Право на 400 КМ помоћи остварила је и Александра Станишић Николић, мајка четворо дјеце.

Она се захвалила општини, како је рекла, на свему што је учинила за њену породицу, а након што су недавно доселили из Црне Горе, као и новим суграђанима на топлом пријему.

"Двоје старије дјеце су одрасли, а двоје малољетних су ученици- Анђа петог разреда Основне школе 'Веселин Маслеша', а Димитрије првог средње шумарске. Хвала општини и начелнику, било каква помоћ нам значи, с обзиром да смо тек дошли у Фочу из Подгорице, примљени смо лијепо", рекла је Станишићева.

Начелник општине Милан Вукадиновић каже да је ово један од видова социјалне политике, којим настоје да родитељима који су на евиденцији Завода за запошљавање, а чија дјеца похађају основну и средњу школу, обезбиједе основне животне потребе.

Он истиче да увијек може више и боље, а да се локална управа труди да помаже најугроженијим породицама у складу са расположивим буџетским средствима.

"Наравно, ово је једна од мјера и ја бих волио када бисмо успјели да ријешимо егзистенцијална питања ових породица, међутим у складу са буџетским могућностима настојимо на било који начин да им олакшамо живот. Нарочито њиховој дјеци која су сваким даном у потреби набавке уџбеника, одјеће и обуће у овом тешком времену, не само у нашој држави, него генерално у свијету", навео је Вукадиновић.

Начелник је најавио да ће средства за мјере пронаталитетне политике у наредној години у општинском буџету бити удуплана- са 130.000 на 260.000 КМ.

"Овом приликом бих најавио још једну додатну мјеру пронаталнитетне политике, а то је набавка нових уџбеника за ученике од петог до деветог разреда основне школе. Недавно смо дијелили бонове, односно поклон ваучере свим нашим првачићима, а у току је јавни позив за породице са троје и више дјеце за суфинансирање набавке зимнице у износу од 200 КМ", рекао је Вукадиновић.

Он је подсјетио да општина суфинансира пренаталне тестове трудница и вантјелесну оплодњу, да се за свако треће и наредно рођено дијете издваја по 1.000 марака и да исто толико добијају и породиље у породицама гдје су оба родитеља незапослена.

"Неизоставни пројекат који увијек желим да истакнем је градња зграде за младе брачне парове у којој ће 50 младих брачних парова имати своју прву стамбену јединицу под најповољнијим условима, а то је 1.350 КМ по квадрату", додао је Вукадиновић.

(Извор/Фото: Радио Фоча)

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм