Обустава рада

Дио правосудних радника у генералном штрајку

  • Извор: АТВ
  • 28.02.2024. 19:12

Престанак дискриминације запослених у судовима Републике Срске захтијевају адмнистративни радници који су јутрос ступили у генерални штрајк. Од Министарства правде траже да усклади права административних радника у правосуђу на топли оброк, регрес и обрачун минулог стажа са носиоцима правосудних функција. До тада, у 80 одсто институција обустављају рад.

- У ову зграду улазе људи, једни имају право на регрес, једни немају. Улазе људи који, једни немају право на топли оброк, други га остварују на основу тужби, и улазе исто тако људи који, једни имају накнаду на основу стажа 0,5 одсто, а другима је она 0,3 одсто - каже Синиша Петровић, предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске.

Захтјев је и да се плата административним радницима проценуално повећава истовремено када и судијама и тужиоцима због обима посла, али и материјалне и кривичне одговорности. Све то била је и данашња тема  састанке предника Савеза синдиката, синдиката правосуђа и минустра правде.Договорено је хитно одржавање састанака. Министарство правде се побринуло да ни грађани не трпе посљедице због штрајкача и прописало обавезан миникум рада за вријеме обустављања рада у правосудним институцијама.

- Не би се смјело одразити на оне предмете који су хитне природе, односно, на оне ствари које су хитне природе, у смислу редовних послова који не трпе одлагање. Разумијевање постоји, али оно мора бити обострано - рекао је Милош Букејловић, министар правде.

У Министарству правде подсјећају да су плате запосленим у институцијама правосуђа у посљедњих пет година повећане шест пута. Фискални савјет Републике Српске указао је да у овој години плата административним радницима судова и тужилаштава не може бити повећана.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)