Predsjednik Republike Srpske

Dodik o spomeniku Tvrtku I. Kotromaniću u Sarajevu: Nasmijao sam se

  • Извор: АТВ
  • 30.08.2023. 12:56

Bista kralja Tvrtka I. Kotromanića postavljena je u Sarajevu, što je izazvalo brojne reakcije i osudu zbog krađe identiteta.

Ovu temu komentarisao je i predsjednik Republike Srpske koji kaže da se nasmijao i da zbog načina kako je to urađeno, sve liči na krađu ili lopovluk.

"Kad neko nešto radi skutima noći, skriveno od javnosti, to izgleda na neko krađu ili lopovluk. Nadam se da ste čuli da se u Sarajevu juče okupilo nekoliko desetina hiljada ljudi koji su prisustvovali otvaranju spomenika Tvrtku", rekao je Dodik aludirajući na činjenicu da je sve prošlo "neopaženo".

"Ne ulazim šta je i ko je, ali ovo je krađa identiteta. Nije se on ni nazvao tako, on je pravi Tvrtko. Predlažem da se time ne bavimo. On je pripadnik loze Nemanjića, ustoličen u manastiru Mileševa koji i danas živi. U to vrijeme nije bilo muslimana na ovim prostorima. Bosna je bila dio pojma koji se odnosio na daleko manju teritoriju nego današnja BiH. On je bio kralj Srba i kako se ostalo zove", kaže Dodik.

On poručuje da je indikativno je da članovi komisije koji su zaduženi za nacionalne odluke nisu donijeli ovakvu odluku. Ovo je politička provokacija. - Eto im Tvrtko, ali to nije dokaz o njihovoj hiljadugodišnjoj državi, poručio je Dodik.

"Ta država postoji od Dejtonsko sporazuma do danas uz ogromne napore Amerikanaca da je održavaju. U vrijeme Tvrtka su živjeli Srbi, muslimana nije bilo, a onda oni kada su se konvertirali kao pripadnici hrišćanski zajednica, postali muslimani, pa Bošnjaci, a neki pokušavaju da budu Bosanci. Gdje god nemate sigurnosti traga se i pokušava se nametnuti nešto. To je nešto što nije bosanskohercegovačkog karaktera. Kod mene je to izazvalo smijeh. Zamislite, u toku noći se postavlja, kriju se. Što? Niste bili sigurni kako ćete proći?", rekao je Dodik.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)