Predsjednik Republike Srpske

Dodik: Nova bolnica u Trebinju za 30 mjeseci

  • Извор: Агенције
  • 09.06.2023. 13:27

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Trebinju da je izgradnja nove bolnice važan istorijski trenutak za ovaj grad i Republiku Srpsku, jer je riječ o objektu koji će zadovoljiti buduće potrebe, a ne samo trenutne.

Dodik je istakao da je sve više onih koji su zainteresovani za život u Trebinju, a da će savremena bolnica sigurno doprinijeti da lakše donesu takvu odluku.

On je napomenuo da je mnogo toga u Trebinju urađeno za više od 20 godina od kada je prvi put u funkciji premijera Srpske posjetio ovaj grad, koji je bio komunikacijski zatvoren.

"Danas kada se okrenem i vidim, od tog prvog susreta, kada sam zavolio ovaj grad i vjerovao da svojim radom mogu da pribavim vašu podršku, i hvala vam na njoj, riješili smo sve probleme - put prema Herceg Novom, tunel na Čemernom.Izgradićemo i aerodrom", rekao je Dodik u obraćanju na svečanosti povodom izgradnje nove bolnice.

On je dodao da uvijek ima zlonamjernih komentara na koje se ne treba osvrtati, ali da je važno biti okupljen oko velikih projekata.

"I ovo ovdje dovode neki u pitanje s namjerom da kažu da je ovo njihova zemlja i da su uzurpirana njihova prava. Republika Srpska nije tu da uzurpira ničija prava, gradimo ovo u skladu sa zakonom, bez namjere da se nanese bilo kome šteta", istakao je Dodik.


Položen kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Trebinju

Položen kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Trebinju

On je pozvao sve koji se smatraju oštećenim da svoju nadoknadu traže u skladu sa zakonom, te napomenuo da Republika Srpska ima mehanizam da izuzima lokacije za izgradnju onoga što je potrebno.

Dodik je rekao i da nisu osnovane ni kritike na finansijska sredstva (128,5 miliona KM) neophodna za izgradnju nove bolnice, jer bi sa duplo manjim sredstvima bila napravljena bolnica za prošlost, a ne budućnost.

On je dodao da zlonamjerni vide problem i u tome da će radove izvoditi domaća radna snaga iz Hercegovine.

"Govore već 30 godina da je Republika Srpska u problemu, ali evo Republike Srpske ovdje!", naglasio je Dodik i istakao da vjeruje da će neko drugi, nakon njega, nastaviti da vodi Srpsku pravim putem i gradi bolnice.

Predsjednik Srpske zahvalio je Srbiji za pomoć i podršku, te podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osmislio program da se u svakoj opštini Srpske nešto izgradi čiji će finansijer ili sufinansijer biti Srbija.

"Nećemo se umoriti od očekivanja da zajedno izgradimo društvo u kojem ćemo biti integrisani, društvo slobode, kao što želimo slobodu i drugim narodima. Slobode nema bez države. Sigurno se u Sarajevu neće saglasiti sa mnom, ali kažem da je ovo državni projekat Republike Srpske. Ovo je najveća investicija u zadnjih 30 godina u Hercegovini i zato je važno da budemo okupljeni oko nje", naglasio je Dodik.

On očekuje da će za 30 mjeseci biti novog okupljanja u Trebinju, ali oko savremene i kvalitetno izgrađene bolnice.

Svečanosti povodom početka izgradnje nove bolnice u Trebinju vrijedne 128,5 miliona KM prisustvovali su i premijer Radovan Višković, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić, ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić, te NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Prisustvovali su i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta, direktor "Elektroprivrede Srpske" Luka Petrović, načelnici hercegovačkih opština, predstavnici političkog i privrednog života Hercegovine i brojni građani.

Nova bolnica u Trebinju biće izgrađena u naselju Pridvorci, a ukupna vrijednost projektovanja, izgrade i opremanja ove zdravstvene ustanove po principu ključ u ruke iznosi 128.448.448 KM sa PDV-om. Sredstva za izgradnju nove bolnice biće obezbijeđena iz budžeta Republike Srpske, a ovaj projekat predstavlja jedan od najznačajnijih poduhvata Vlade Srpske u zdravstvenom sistemu.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)