Protojerej stavrofor

Đogo: Srbi su često stradali na Božić

  • Извор: СРНА
  • 04.01.2023. 20:17

Protojerej stavrofor Darko Đogo večeras je u prigodnoj besjedi na Božićnoj akademiji u Istočnom Sarajevu govorio o prazniku Hristovog rođenja i ukazao da su Srbi često stradali baš na ovaj praznik.

Đogo je pokušao da rasvijetli smisao Božića, ističući aspekt vječite istine i tajne ovog praznika da je "Bog postao čovjek i prisutan u svakom aspektu života".

"Čini mi se da je danas naročito neophodno rasvijetliti žrtvenu stranu Božića i kako je povezan kroz istoriju srpskog naroda i našim stradanjima koja su često bila upravo na ovaj praznik. S druge strane, potrebno je povezati Božić sa nekom društvenom problematikom koju vidimo i stranputicama kojima smo se kao društvo predali", rekao je Đogo.

On je naglasio da svako za sebe može reći da je hrišćanin do koga je stigla poruka Božića zapravo tek kada ga Bog, koji postaje čovjek, zagrli i kada u tom zagrljaju opomene i uzdigne.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je da u vrijeme pred božićne praznike odlična prilika da se njeguju porodične vrijednosti i promoviše okupljanja porodica.

"Sugrađanima želim sve najbolje u predstojećim božićnim praznicima, da ih provedu u zdravlju miru i veselju sa svojim najmilijim", rekao je Katić.

On je izrazio zadovoljstvo da je druga Božićna akademija, organizovana u okviru manifestacije "Zima u Istočnom Novom Sarajevu", te da je uvjeren da će postati tradiconalna.

"Organizacija Božićne akademija treba da postane tradicionalna, da se okupljamo sa našim sugrađanima, te da čujemo prigodne besjede sveštenih lica i muzičke numere koje su sastavni dio programa s ciljem stvaranja praznične atmosfere i promovisanje porodičnih vrijednosti", rekao je Katić.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo nastupio je i muzički sastav "Katera".

Član "Katere" Luka Novosel izrazio je zadovoljstvo prilikom da se publici predstave nekoliko duhovnih i svetovnih, kao i nekoliko autorskih pjesama.

"Slava Bogu pa smo se s publikom u Istočnom Sarajevu družili u okviru Božićne akademije. U ime cijele ekipe muzičkog sastava `Katera` želim da izrazim veliku zahvalnost organizatorima, načelniku Katiću i cijeloj parohiji Lukavičkoj, koja nas je pozvala", rekao je Novosel.

Novosel je izrazio nadu da je Muzički sastav "Katera" upotpunio atmosferu Božića, što, kako kaže, predstavlja najbolji način da se krene ka proslavi najradosnijeg hrišćanskog praznika i u slavlje povodom Dana Republike Srpske - 9. januara. 

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.