Бијељина

Гарда „Пантери“ обиљежила 32 године од оснивања: "Борили се часно и витешки"

  • Извор: АТВ
  • 02.05.2024. 15:55

Рата, зебње и страха за животе најмилијих сјећају се потомци бијељинских гардиста. Неки нажалост нису дочекали да им се очеви, синови, унуци, браћа, мужеви врате са ратишта. Зато сјећања на ствараоце Републике Српске никада не смију да изблиједе, кажу.

Бојан Савић, савјетник предсједника Републике Српске Милорада Додика и син ратног команданта Гарде “Пантери” Љубише Савића Маузера, рекао је да је ова јединица била најелитнија и увијек тамо гдје је најтеже, борећи се часно и витешки.

- Одувијек смо слушали да је јединица гарде „Пантери“ најелитнија која је увијек била тамо гдје је најтеже. С друге стране ми смо поносни што су они све то вријеме борили се часно, витешки  и на тај начин су оставили неку врсту моралног компаса за све нас који и данас се боримо. Српски усуд јесте да је борба непрестана, и данас када су напади на РС непрестани и велики, морамо остати на том путу јединства и саборности, морамо се витешки борити да очувамо за шта је 101 човјек ове посебне јединице дао свој живот - рекао је Савић.

Он је напоменуо да српски усуд јесте непрестана борба.

- И данас, када су велики напади на Републику Српску и изазови пред нама су велики - додао је Савић.

Нема ратишта на којем „Пантери“ нису били. За то су добили и највиша одликовања. Пробој коридора и битка за Смолућу су биле битке по којима  припадници бригаде“ били најпрепознатљивији. Мир је данас императив, кажу.

- Ево послије 32 године и сада нам нешто пријете опет, нешто нас нападају, али среће је да су то само криминалци код њих тамо који су огрезли у криминал па би да ратују. Коме се ратује нека иде има ратова на све стране, нек иду па нека ратују, нас нека оставе на миру ми нећемо никога нападати, ми никуда не идемо, ми чувамо своје - каже Љубиша Лазић, посљедњи командант Гарде.

Ратни пут Гарду је водио преко Мајевице, Озрена, Посавине, Подриња, сарајевско-романијске области, Kрајине. На том путу погинуо је 101 борац, а рањено је 675 војника, Јединство и слога су створили Републику Српску и то треба да се врати као би се Српска сачувала и њене надлежности, кажу ветерани „Пантера."

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?