Uputili dopis

Gatački vatrogasci ljuti na odbornike: Prepucavanja i lične interese ostavite iza sebe

  • Извор: АТВ
  • 13.12.2022. 16:42

Sindikalna organizacija Kolektiva Vatrogasno – spasilačke jedinice Gacko, zbog trenutne situacije u kojoj su se našli neizglasavanjem Nacrta Rebalansa budžeta za 2022. godinu, uputila je dopis načelniku opštine Gacko, zamjeniku načelnika, predsjedniku i odbornicima skupštine opštine Gacko.

Kako su naveli u dopisu, njihov budžet za tekuću godinu adekvatno je isplaniran , ali Izmjene Posebnog kolektivnog ugovora, koje su potpisali Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Sindikat uprave u februaru ove godine, donijele su određeno povećanje plata vatrogascima a time je napravljena razlika u ukupnoj sumi budžeta na poziciji lična primanja zaposlenih.

„Izglasavanjem Rebalansa budžeta ta sredstva bi bila nadomještena , te isplata novembarske i decembarske plate za 2022. godinu ne bi bila upitna. Кao kolektiv održali smo niz sastanaka, te smo sa konkretnim zahtjevima i prijedlozima obavili konsultacije sa menadžmentom opštine i kabinetom načelnika Ognjena Milinkovića. Moramo priznati da smo na sastanku naišli na razumijevanje načelnika, koji je upoznat sa problemima i statusom vatrogasaca, te je iznašao rješenje za isplatu novembarske plate“, naveli su gatački vatrogasci. 

Tim postupkom, kažu, njihov problem u konačnici nije riješen, već je samo prolongiran.

Oni traže da se na narednom skupštinskom zasjedanju , u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i po ubrzanoj proceduri, na dnevni red uvrsti tačka Nacrt Budžeta za 2022. godinu i obezbijedi izglasavanje iste.

„Takođe, tražimo da tačka Nacrt budžeta za 2023. godinu bude izglasana na narednom skupštinskom zasjedanju , jer u suprotnom ne samo nas već i cjelokupnu opštinsku upravu kao i sve budžetske korisnike dovodite u nezavidan položaj, a najveći problem smo opet mi“, ističu gatački vatrogasci.

Dodaju da njihov kolektiv politika ne zanima, i poručuju odbornicima da prepucavanja, nesuglasice, ambicije i lične interese ostave iza sebe, kako se ne bi ugrozilo direktno 40 vatrogasaca a indirektno mnogo više, ako se uzmu u obzir njihove porodice.

„Politički nismo obojeni, ovdje je u pitanju egzistencija zaposlenih , koji se svakodnevno susreću sa životnim problemima, kreditnim obavezama, na rubu egzistencije jer većina pripadnika VSJ i njihovih porodica živi isključivi od te plate. Svoj posao obavljamo časno, profesionalno i odgovorno, te s tim u vezi imamo sva zakonom zagarantovana prava iz radnog odnosa, prevashodno pravo na platu. Svi vi Gospodo imate svoje porodice , pa se pokušajte staviti u našu poziciju, a Vaše lične nesuglasice i animozitete ne dozvoljavamo da rješavate preko naših leđa“, navedeno je u dopisu.

Vatrogasci od nadležnih traže da preovlada razum, jedinstvo u ovakvim situacijama, racionalno razmišljanje i ozbiljnost kad su egzistencijalne stvari u pitanju.

„Napominjemo da niko nema pravo da oduzima s mukom zarađen hljeb ikome“, zaključeno je u dopsiu. 

Sjednica skupština opštine Gacko održana je 25. novembra, na kojoj nacrt Rebalansa budžeta opštine za 2022. godinu nije dobio potrebnu skupštinsku većinu. Odbornici su glasali sa 9 glasova za i 7 uzdržanih.

Тагови: