Граница са Црном Гором

Херцеговину спасао њен камењар: Нема штете и жртава након земљотреса

  • Извор: АТВ
  • 14.03.2024. 19:11

Скоро 5,5 степени по Рихтеру се тресла Херцеговина протекле ноћи. Неколико минута иза четири сата пред зору јак земљотрес погодио је саму границу са Црном Гором а онда је услиједило на десетине слабијих земљотреса.

Најјаче подрхтавање су осјетили Билећани, поготово мјештани села у пограничном дијелу. Страха и панике није фалило.

Ево шта кажу грађани погођених подручја:

"Пробудило ме. Сви смо побјегли вани али срећом није дуго трајао али Бога ми је јак био. Међутим, ја се вратио, легао заспао, ове остале нисам чуо а кажу да их је било тридесет.“

"Добро се завршило нема штете и то је важно.“

"Тресе се, љуљало се звони на све стране.“

"Сједиш чекаш да прође и надаш се најбољем. Јесте се препали? Јесмо наравно, мени је земљотрес ужасно страшан.“

 "Јако је дрмало.“

 "Јел било штете, јесу падале ствари? Јесу слике али друго није ништа.“

 "Страх ме било дјетету, били смо у кући па је другачије него у стану.“

"За*ебано Богу ми" - Билећанин на комичан начин објаснио као је "преживио" земљотрес

На сву срећу великих штета и жртава није било. Уз сагласност ресорног министарства школе, вртићи и библиотека у Билећи данас нису радили.

"Нема неких видљивих оштећења по нашем граду. Сам осјећај те јачине земљотреса, ја јачи земљотрес у животу нисам осјетио“, каже начелник Билеће Веселин Вујовић.

Више штета је на црногорској страни. Мјештани кажу да нема села у Голији гдје земљотрес није направио штету на објектима, поготово оним старијим каквих је и највише.

"Свукуда има штете, на објектима на шталама на кућама на бистјернама. Што је најбитније људи су здраво“, каже предсједник МЗ Крстац Драгољуб Манојловић.

"Оно што је најважније да смо опредијељени да помогнемо и да су ово прилике у којима заиста морамо да покажемо да смо ту за грађане“, каже предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић.

Стијена направила мању материјалну штету на породичној кући у Гацку

Стијена направила мању материјалну штету на породичној кући у Гацку

Мање штете биљеже се у гатачким селима која су близу епицентра. Одроњено камење на путу, попуцали зидови објеката али и скотрљане огромне стијене тик уз кући слике су које стижу из тог дијела Херцеговине.

"Наравно, позивамо становништво на опрез али да искључимо панику колико је то могуће и идемо на терен да прегледамо“, каже начелник Гацка Огњен Милинковић.

За терен су јутрос биле спремне и требињске службе. На сву срећу у најјужнијем граду није било пријављених оштећења.

"Ми стварно живимо на трусном подручју ово није први пут да се дешава у Херцеговини, морамо да научимо да живимо са овим, најважније је не паничити и колико је могуће у оваквој ситуацији остати миран“, рекао је начелник Штаба за ванредне ситуације Стеван Бекан.

Земљотрес сличног интензитета Херцеговину је дрмао прије двије године, велике штете су тада забиљежене у Љубињу које је овај ноћашњи додатно повећао.

Највећа срећа је та што је епицентар овога земљотреса био у ненасељеном подручју. Многи кажу да је Херцеговину поново спасио њен камењар.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)